Za "lakše" igranje
2

Sony razvija ručnu konzolu Project Q, streamovat će igre za PS5

D. B.
Sony je zvanično potvrdio da radi na ručnoj konzoli PlayStation, koja će "olakšati" igranje PS5 igara.

Konzola se razvija pod kodnim imenom Project Q, a riječ je zapravo o uređaju koji će omogućiti gamerima da streamuju bilo koju igru s konzole PlayStation 5 koristeći Remote Play preko Wi-Fi mreže. Konzola je interno poznata pod imenom Project Q, posjeduje 8-inčni HD ekran i svu dugmad te funkcije DualSense bežičnog kontrolera.

Također, dobila je LCD ekran koji prikazuje igre u 1080p rezoluciji pri 60 fps putem Wi-Fi mreže, a opremljena je adaptivnim okidačima i haptičkim feedbackom DualSense kontrolera.

Konzola će se pojaviti na tržištu ove godine, no nije poznato tačno kada niti koliko će koštati.

Prema dostupnim podacima, igre koje gamer bude igrao na konzoli Q moraju biti instalirane na konzoli PlayStation 5. Konzola je dizajnirana kao dodatak PlayStationu 5, a ne kao nešto poput Stream Decka, mobitela i slično.

Sony je jedna od vodećih kompanija s cloud gaming uslugom, a čini se da traje proces promjena jer su objavljeni brojni oglasi za posao. Stoga je moguće da će konzola Q u budućnosti podržavati i cloud gaming, a bilo bi čudno da ne koristi usluge koje Sonyju donose mnogo novca.

Treba reći da nema informacija o tome da li će se konzola Q moći koristiti izvan doma. Sonyjev Remote Play trenutno podržava veze preko mobilne vreže, ali bi se konzola možda morala povezati na smartphone ili hotspot jer je Sony spomenuo samo Wi-Fi.

Ručna konzola je Sonyjev odgovor na sve veću popularnost ovih uređaja na tržištu. Nintendo Switch je postao apsolutni hit, a tu su i Valveov Steam Deck te Asusova ručna konzola ROG Ally.

Oni koji žele isprobati Remote Play za streaming igara s konzole PS5 ne moraju čekati Sonyjevu ručnu konzolu, jer ga podržava većina iPhonea i Android mobitela, kao i Mac, a postoji čak i Linux aplikacija Chiaki za Steam Deck.