Planovi Bertranda Picarda
0

Solarnim avionom na put oko svijeta već 2012.?

Sarajevo-x.com
Švicarski istraživač Bertrand Picard najavio je prototip prvog aviona kojeg će pokretati sunčeva energija, a s kojim poznati avanturista planira preletjeti Atlantik.

Početna verzija ovog aviona dugog 61 metar te teškog samo 1.500 kilograma prvo će biti testirana noću jer je veoma bitno utvrditi hoće li ova letjelica moći 'raditi' i po mraku, piše BBC.

Picard, koji je ušao u historiju putujući svijetom u letećem balonu 1999. godine, izjavio je da želi istražiti neiskorištene izvore energije te ih perezentirati svijetu na jedan savim novi način, misleći naravno na svoj avion na solarni pogon.

Švicarac se nada da će avion, nazvan HB-SIA, poletjeti preko Atlantika već 2012. godine, no stručnjaci izjavljuju da je to još uvijek veoma riskantan poduhvat, bez obzira što se solarna energija sve više koristi u tehnologiji.

Testni letovi solarnog aviona biće dugi svega nekoliko metara, no Picard ne odustaje od sna da će za tri godine ova letjelica moći u zraku provesti 25 dana.

Bertrand Picard, inače psihijatar, rođen je 1958. godine u Švicarskoj. Njegov otac i djed također su često putovali balonom, a Bertrand je od malih nogu bio fasciniran letom.

Picard je također jedan od uglednih članova švicarskog Društva za medicinsku hipnozu. Godine 1999. zajedno sa Brianom Jonesom je balonom prešao 45.755 kilometara, krenuvši iz Švicarske, a sletjevši u Egiptu nakon 19 dana leta.

Projekat solarnog aviona prvi put je predstavio 2004. godine, a tehničku i finansijsku podršku avionu dale su mnoge evropske kompanije.