Tehnologija
1

Solarni avion Solar Impulse završio putovanje preko SAD-a

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Solarni avion Solar Impulse prešao je svoju posljednju etapu u letu preko SAD-a te sletio na newyorški međunarodni aerodrom John F. Kennedy. Čitav let obavljen je na solarni pogon i nije korišteno nikakvo drugo gorivo.

Avion je trebao da proleti i pored Kipa slobode, ali neočekivana poderotina na lijevom krilu prisilila ga je da odmah sleti na aerodrom JFK. Pilot, Andre Borschberg, primjetio je probleme sa ravnotežom prilikom prelijetanja New Jerseya, a zvaničnici kažu da pilot i letjelica nisu bili u opasnosti.

"Ovo je korak koji je sve prilično pomaknuo", rekao je Bertrand Piccard, drugi od dvojice pilota koji su se ovim avionom zaputili na let preko SAD-a.

Solar Impulse je na putovanje krenuo iz iz San Francisca, a slijetao je u Phoenixu, Dallasu, St Louisu, Washington DC-u te, na kraju, u New Yorku.

Prije početka ovog leta obavljeno je testiranje koje je trajalo duže od 26 sati, a tim koji upravlja avionom planira da 2015. godine ovim avionom obiđe čitavu planetu. Let se održao u okviru Inicijative Čiste generacije, kako bi se političari i biznismeni potakli na razvoj i usvajanje tehnologija obnovljive energije.

Solar Impulse HB-SIA prvi je solarni avion na svijetu koji je u stanju krstariti nebom bez kapi goriva, čak i noću. Raspon krila ovog aviona veći je nego na Boeingu 747, ali je težina manja od prosječne težine nekog porodičnog automobila, što mu omogućava da tokom dana apsorbuje dovoljno energije za noćni let. Avion su napravili švicarski izumitelji, Bertrand Piccard i njegov kolega, pilot Andre Borschberg.

Piccard i Borschberg koristili su slijetanja u američkim gradovima kako bi podizali svijest o obnovljivoj energiji, a nadaju se da će svoj let oko svijeta, pogonjen isključivo solarnom energijom, izvesti do 2015. godine. Kako bi to uspjeli, morat će napraviti solarni avion koji može letjeti i po oblačnom vremenu.

Avion pogone četiri propelerna motora, povezana sa 12 hiljada solarnih ćelija u njegovim krilima.