Radi se na popravku
60

Solarna oluja onesposobila Intelsatov satelit Galaxy 15

D. B.
Solarna oluja je onesposobila satelit kompanije Intelsat (Međunarodna satelitska organizacija za telekomunikacije) pod nazivom Galaxy 15 zadužen za emitovanje.

Intelsat radi na povratku kontrole nad satelitom Galaxy 15 koji je prestao funkcionisati 19. augusta.

"Geomagnetna oluja (solarni udarni talasi) je vjerovatno pokvarila elektroniku satelita koja je potrebna za komunikaciju s njim", izvještava Spacenews.

Godine 2010. Intelsat nije mogao ostvariti komunikaciju sa satelitom duže od osam mjeseci. Ipak, satelit je počeo reagovati na komande iz Intelsatovog kontrolnog centra nakon što su se potrošile baterije, što je rezultiralo prisilnim resetovanjem.

Kompanija prebacuje klijente Galaxyja 15 na druge satelite dok pokušava vratiti kontrolu. Inače, Galaxy 15 prenosi vijesti Amerikancima iz geostacionarne orbite sa zapadnim nagibom od 133 stepena. Proizveo ga je Orbital Sciences Corporation te je lansiran 2005. godine. Naknadno je Northrop Grumman kupio ovu kompaniju.

Većina geomagnetnih oluja je bezopasna, ali snažnije mogu utjecati na satelite, radijske prijenose i drugu električnu infrastrukturu. Velike solarne baklje su učestale ove godine što ukazuje da se Sunce "budi" iz manje aktivne faze svog 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti.

Neki eksperti smatraju da bi trenutna solarna aktivnost mogla biti jedna od najsnažnijih u historiji.