Rusi patentirali smajlije
0

'Smiley' godinama nelegalno korišten

Sarajevo-x.com
Ruska mobilni operator, Superfon, namjerava podignuti tužbe protiv svih kompanija koji koriste popularne smajlije u svom oglašavanju, piše ruska Pravda.

'Smiley' je zaštitni znak Superfona i ne smije biti korišten u komercijalne svrhe drugih kompanija', stoji u izjavi odgovornih iz Superfona.

Kompanija koja je patentirala smileya dodala je još da će se zabrana odnositi na sve verzije smileya npr. :), :-), ;), i :/ , itd.

Ruska agencija za patente izjavila je da Superfon ima potpuno pravo na ove zabrane budući da smajli stvarno jeste njihov vlastiti izum.

Vrh Superfona je podsjetio da su u Rusiji njihov izum koristile svjetski giganti u prehrambenoj industriji, Nestle i McDonald's, sa čijih se ogromnih billboarda smiješi 'njihov smajli'.

Također su dodali da mnogi socijalizirajući siteovi koriste smajlije u komercijalne svrhe, te su napomenuli da se na obične ljude i korisnike interneta ove zabrane ne odnose, već samo na kompanije koje njima koriste radi zarade.

'Registracija smajlija kao zaštitnog znaka Superfona je besmislena jer taj set znakova koriste ljudi širom svijeta i svugdje je prepoznatljiv. Registracija je u potpunosti kontradiktorna samoj sebi, izjavio je ruski pravni ekspert Viktor Naumov.