Isključenje nemoguće
15

Smartphonei s Androidom odaju Googleu lokaciju korisnika

Klix.ba
Većina smartphonea s operativnim sistemom Android prikuplja podatke o lokaciji korisnika te ih šalje kompaniji Google, a to se događa čak i kad je usluga o lokaciji isključena.

Informativni portal Quartz je objavio da smartphonei s Androidom prikupljaju podatke o obližnjim repetitorima te ih dijele s Googleom. Jedan privatni advokat koji se bavi slučajevima vezanim za privatnost je rekao da se radi o "izdaji" korisnika.

Kompanija Google je u odgovoru Quartzu tvrdila da se pomenute informacije ne čuvaju i ne zadržavaju, kao i da će Android biti updateovan kako bi se riješio sporni slučaj.

Problem se odnosi na sve uređaje s operativnim sistemom Android kod kojih aplikacija Google Play Services radi u pozadini. Ova aplikacija je potrebna za pristup mnogim aplikacijama te je uglavnom standarno instalirana.

Quartz je ustanovio da smartphonei prikupljaju adrese repetitora, niz podataka korištenih za identifikaciju individualnih repetitora te da ih šalje Googleu. Ovi podaci se mogu iskoristiti za određivanje lokacije korisnika uređaja.

Smartphonei čine isto, čak i ako se isključe usluge o lokaciji, pa i u slučaju kad SIM kartica nije u njima. Opcija za deaktivaciju ovog procesa ne postoji.

Google je priznao da je prikupljao adrese repetitora u proteklih 11 mjeseci kao dodatni signal kako bi dodatno poboljšao brzinu dostavljanja poruka.