|

Smartphonei mijenjaju kreditne kartice u Velikoj Britaniji

Smartphonei mijenjaju kreditne kartice u Velikoj Britaniji
1
Klix.ba
17.1.2013. u 15:14
6
komentara
1

dijeljenja
Smartphonei mijenjaju kreditne kartice u Velikoj Britaniji
Banke i finansijske institucije u Velikoj Britaniji postigle su dogovor da pokrenu prvu uslugu plaćanja putem mobitela na proljeće 2014. godine. Koristeći princip sličan slanju poruka, ljudi će moći slati i primati uplate putem vlasitih brojeva telefona. To će biti urađeno bez zatvaranja njihovih računa.
Payment Council, koji vodi ovaj projekt, izjavio je kako bi korištenje mobitela za kupovinu namirnica i usluga, kao i za slanje novca svojim prijateljima i porodici, moglo postati glavna opcija zbog popularnosti korištenja mobilnih uređaja među bankama.

Do sada se osam finansijskih institucija obavezalo da će ponuditi ovu uslugu, a u toku su pregovori sa ostalim institucijama.

Prvi korak koji moraju napraviti jeste povezivanje bankovnih računa širom zemlje sa brojevima telefona klijenata, prenosi Sky News.

"Ova nova usluga će ponuditi jednostavan i siguran način da odvojite račun za večeru, primite novac od prijatelja ili platite u prodavnicama bez potrebe da pamtite ili dijelite detalje svog računa", rekao je izvršni direktor projekta Adrian Kamellard.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...