{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smartphonei mijenjaju kreditne kartice u Velikoj Britaniji

17.1.2013. u 15:14
1
6
Smartphonei mijenjaju kreditne kartice u Velikoj Britaniji
1
Smartphonei mijenjaju kreditne kartice u Velikoj Britaniji
Banke i finansijske institucije u Velikoj Britaniji postigle su dogovor da pokrenu prvu uslugu plaćanja putem mobitela na proljeće 2014. godine. Koristeći princip sličan slanju poruka, ljudi će moći slati i primati uplate putem vlasitih brojeva telefona. To će biti urađeno bez zatvaranja njihovih računa.
Payment Council, koji vodi ovaj projekt, izjavio je kako bi korištenje mobitela za kupovinu namirnica i usluga, kao i za slanje novca svojim prijateljima i porodici, moglo postati glavna opcija zbog popularnosti korištenja mobilnih uređaja među bankama.

Do sada se osam finansijskih institucija obavezalo da će ponuditi ovu uslugu, a u toku su pregovori sa ostalim institucijama.

Prvi korak koji moraju napraviti jeste povezivanje bankovnih računa širom zemlje sa brojevima telefona klijenata, prenosi Sky News.

"Ova nova usluga će ponuditi jednostavan i siguran način da odvojite račun za večeru, primite novac od prijatelja ili platite u prodavnicama bez potrebe da pamtite ili dijelite detalje svog računa", rekao je izvršni direktor projekta Adrian Kamellard.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: