{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci testiraju svoj prvi nanosatelit za nadzor požara i poplava

18.8.2015. u 18:23
0
25
Slovenci testiraju svoj prvi nanosatelit za nadzor požara i poplava
0
Slovenci testiraju svoj prvi nanosatelit za nadzor požara i poplava
Foto: EPA
Slovenija će najkasnije 2017. godine lansirati svoj prvi nanosatelit s multispektralnom kamerom koja će iz svemira otkrivati požare, poplave i stanje vegetacije, prenosi Blic.
"Zadatak tog satelita biće demonstracija slovenačke tehnologije", rekao je Iztok Kramberger sa mariborskog Fakulteta za elektrotehniku, računare i informatiku.

Taj je fakultet dobio zadatak razvoja satelita koji sufinansira Evropska svemirska agencija, a trenutno je u fazi testiranja. Cijeli projekat koštat će će oko 1,5 miliona eura, dok bi za lansiranje u SAD trebalo dodatnih 250.000 dolara, pa se razmišlja i o alternativama.

"Sve dok takvu tehnologiju razvijaš na Zemlji, ona nema vrijednosti dok se ne dokaže u svemirskim uslovima", rekao je Kramberger, a slovenački naučnici razvijaju baterije koje bi satelitu omogućile da u svemiru, na visini 450 do 600 kilometara, ostane u orbiti oko Zemlje najmanje pet godina.

Projekat je početkom godine bio u pitanju jer je Slovenija zbog politike štednje razmišljala o izlasku iz Evropske svemirske agencije, ali su se sredstva za članarinu onda u budžetu ipak obezbijedila.

Program malih satelita, nanosatelita, težine do 10 kilograma počela je prije 11 godina prva da razvija američka svemirska agencija NASA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: