{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci testiraju svoj prvi nanosatelit za nadzor požara i poplava

18.8.2015. u 18:23
0
25
Slovenci testiraju svoj prvi nanosatelit za nadzor požara i poplava
0
Slovenci testiraju svoj prvi nanosatelit za nadzor požara i poplava
Foto: EPA
Slovenija će najkasnije 2017. godine lansirati svoj prvi nanosatelit s multispektralnom kamerom koja će iz svemira otkrivati požare, poplave i stanje vegetacije, prenosi Blic.
"Zadatak tog satelita biće demonstracija slovenačke tehnologije", rekao je Iztok Kramberger sa mariborskog Fakulteta za elektrotehniku, računare i informatiku.

Taj je fakultet dobio zadatak razvoja satelita koji sufinansira Evropska svemirska agencija, a trenutno je u fazi testiranja. Cijeli projekat koštat će će oko 1,5 miliona eura, dok bi za lansiranje u SAD trebalo dodatnih 250.000 dolara, pa se razmišlja i o alternativama.

"Sve dok takvu tehnologiju razvijaš na Zemlji, ona nema vrijednosti dok se ne dokaže u svemirskim uslovima", rekao je Kramberger, a slovenački naučnici razvijaju baterije koje bi satelitu omogućile da u svemiru, na visini 450 do 600 kilometara, ostane u orbiti oko Zemlje najmanje pet godina.

Projekat je početkom godine bio u pitanju jer je Slovenija zbog politike štednje razmišljala o izlasku iz Evropske svemirske agencije, ali su se sredstva za članarinu onda u budžetu ipak obezbijedila.

Program malih satelita, nanosatelita, težine do 10 kilograma počela je prije 11 godina prva da razvija američka svemirska agencija NASA.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: