Slack uklonio 28 naloga povezanih s grupama koje šire mržnju

Klix.ba
15.3.2019. u 13:17
56
9
Slack uklonio 28 naloga povezanih s grupama koje šire mržnju
56
Slack uklonio 28 naloga povezanih s grupama koje šire mržnju Foto: Arhiv/Klix.ba
Slack je danas saopćio da je uklonio 28 naloga zbog "jasne povezanosti s poznatim grupama koje šire mržnju".
Slack je ovo objavio na svojoj zvaničnoj internet stranici te priznao da se njegova platforma može koristiti za organizovanje grupa koje šire mržnju, a koje u budućnosti mogu preduzeti nasilne akcije. Slackov rival Discord je ranije povlačio slične poteze protiv sličnih grupa, a sve je počelo banovanjem servera koji promovišu neonacističku ideologiju 2017. godine.

Brojne druge online platforme su poduzele akciju protiv govora mržnje i grupa koje je propagiraju i okupljaju se iz tih razloga, a među njima su osim pomenutih Facebook, Google, GoDaddy, GoFundMe, Reddit, Uber, YouTube te mnoge druge. Ključni trenutak za brojne pomenute kompanije bio je august 2017. godine kada su se bijeli suprematisti okupili u Charlottesvilleu u Virginiji, što je rezultiralo ubistvom kontrademonstrantice Heather Heyer. Nakon toga su platforme poduzele strožije mjere protiv govora mržnje, posebno kada on uključuje organizovane grupe s reputacijom pojavljivanja na protestima i okupljanjima.

Slack je ostao prilično odsutan možda zbog toga što je fokusiran na biznis te ne nužno dizajniran za omogućavanje velikih polujavnih soba poput Discorda. Slack naglašava da ima pravila koja zabranjuju korištenje ove platforme u "ilegalne, štetne i druge zabranjene svrhe". U ovom slučaju nije jasno kako je Slack otkrio sporne naloge, o kojem tipu organizovanih naloga se radi, kao ni šta je poslužilo kao upozorenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: