Tehnologija
3

Skype ponudio aplikaciju koja automatski briše videoporuke

Klix.ba
Skype čini sve kako bi iskoristio rastuću popularnost aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videa te je predstavio novu neovisnu aplikaciju koja automatski briše videoporuke.

Aplikacija Skype Qik je idealna za kratke video razgovore između prijatelja. Kompanija je saopćila da je aplikacija Skype Qik namijenjena korištenju uz Skype, ali se radi o neovisnoj aplikaciji za smartphone, za čije korištenje nije potreban Skype account.

Za korištenje aplikacije korisnici trebaju samo upisati svoj telefonski broj, koji kreira njihov account. Mogu obavljati individualne ili grupne razgovore. U grupnim razgovorima mogu učestovati stotine korisnika, snimati kratke klipove i dijeliti ih sa drugima.

Trajanje klipa je ograničeno na 42 sekunde, a oni se nakon dvije sedmice automatski brišu. Korisnici mogu ručno obrisati klipove i prije nego "isteknu", a ukoliko to učine, klipovima neće moći pristupiti ni ostali korisnici koji su ih ranije mogli vidjeti.

Putem aplikacija za iOS i Android je moguće snimiti i video od pet sekundi nazvan Qik Fliks, koji može poslužiti kao brzi odgovor na poruke. Aplikacija će biti dostupna i na uređajima sa operativnim sistemom Windows Phone, ali će opcija Qik Fliks biti uvedena nešto kasnije.

Vezani članci