Tehnologija
0

Skoro polovina svjetske populacije pretplaćena na mobilnu telefoniju

FENA
Globalni broj korisnika mobilnih telefona u 2007. će po prvi put premašiti nivo od tri milijarde - što je jednako polovici svjetskog stanovništva - uslijed snažnog rasta potražnje u Kini, Indiji i Africi, pokazalo je istraživanje.

Od afričkih poljoprivrednika do kineskih tvorničkih radnika, operateri mobilne telefonije do kraja ove godine imat će preko 3,25 milijarde pretplatnika širom svijeta, pokazao je izvještaj britanske kompanije za analizu telekom tržišta The Mobile World.

Zajedno s Internetom, mobilni je telefon doveo do komunikacijske revolucije, zahvativši sve slojeve društva - od gradskih intelektualaca do stanovnika brazilskih slamova.

Kako se navodi dalje u istraživanju The Mobile Worlda, broj pretplatnika mobilne telefonije svake minute u svijetu poveća se za hiljadu.

"Za prvu milijardu pretplatnika trebalo je više od 20 godina, no samo 40 mjeseci za drugu. Granica od tri milijarde bit će pređena u julu 2007, dakle za ukupno samo dvije godine", kazao je suosnivač The Mobile Worlda John Tysoe.

Analitičari prognoziraju da će 65 posto svih mobilnih uređaja proizvedenih u ovoj godini biti prodano na tržištima u nastajanju, kako proizvođači, poput finske Nokie i američke Motorole, izbacuju nove jeftine telefone a operateri mobilne telefonije pojeftinjuju cijene usluga.

U podatke navedenog istraživanja uračunati su i višestruki pretplatnički odnosi - u Europi je raširenost mobilnog telefona premašila 100 posto stanovništva, s ukupno 666 miliona pretplatničkih odnosa.