{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skoro 40 posto građana BiH ima smartphone, najpopularniji Samsung

27.10.2015. u 15:43
106
112
Skoro 40 posto građana BiH ima smartphone, najpopularniji Samsung
106
GfK BH agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja je u drugom kvartalu 2015. godine sprovela istraživanje javnog mnijenja na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika starijih od 15 godina na temu posjedovanja i korištenja smartphone uređaja.
Rezultati ovog istraživanja su pokazali da 39,5% građana Bosne i Hercegovine starijih od 15 godina posjeduje smartphone uređaj, što je porast od 24% u poređenju sa podacima dobijenim u sličnom istraživanju sprovedenom krajem 2011. godine.

Najviše korisnika od 15 do 24 godineNajveći procenat korisnika smartphone uređaja se nalazi među populacijom od 15 do 24 godine - čak 78,9% pripadnika ove populacije posjeduje smartphone. Očekivano, najmanji procenat vlasnika i korisnika smartphone uređaja se nalazi među najstarijim (65+) dijelom populacije - 6,9%.

Posmatrano po spolu ispitanika, ne postoje značajnije razlike u posjedovanju i upotrebi smartphone uređaja između muškog i ženskog dijela populacije, dok se određene razlike uviđaju s obzirom na tip naselja u kojem ispitanici žive.

Korištenje i posjedovanje smartphone uređaja u urbanim sredinama iznosi 48% dok u ruralnim sredinama tek 33% populacije koristi ove uređaje.

Samsung vodeća marka smartphone uređaja u BiHNešto više od 42% svih smartphone uređaja koji su trenutno u upotrebi u Bosni i Hercegovini potiču od proizvođača Samsung što čini ovu marku najpopularnijom na našem tržištu pametnih telefona. Slijede je LG, Sony (Xperia), i Huawei sa 11% dok se glavni globalni konkurent Samsung smartphone uređaja, Appleov iPhone nalazi tek na 7. mjestu sa 4,2% tržišnog učešća među građanima BiH starijim od 15 godina.

Googleov operativni sistem Android se koristi na 87,7% smartphone uređaja u Bosni i Hercegovini s obzirom da je ovo standardni operativni sistem na Samsung, LG, Sony, Huawei, HTC i drugim mobilnim aparatima. Windows Phone OS koristi 6,8% smartphone uređaja prisutnih među bh. stanovništvom, iOS koristi 4,2%, dok je Blackberry OS operativni sistem koji koristi tek 0,3% uređaja.

Istraživanje je urađeno f2f (face to face) CAPI (computer assisted personal interview) metodom u domovima ispitanika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: