Kampanja "Vaša policija"
1

SIPA pokrenula novu web stranicu

FENA
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula je novu web stranicu koja je predstavljena danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Aktivnosti na izradi nove, jednostavnije i dinamičnije web stranice realizirane su uz potporu Policijske misije Evropske unije u BiH (EUPM-a), a u sklopu kampanje "Vaša policija".

Kako je istaknuo direktor SIPA-e Mirko Lujić, pokretanje nove web stranice predstavlja prvi korak u implementaciji nove strategije ove agencije u odnosima s medijima.

Najavio je kako će se SIPA postepeno otvarati prema medijima i javnosti, te istovremeno, podsjetio kako će zbog prirode i specifičnosti posla biti zadržan određen stepen restrikcija u pogledu informacija o aktivnim slučajevima, posebno kada se radi o istražnim radnjama propisanim važećim zakonom.

Pokretanje SIPA-ine nove web stranice pozdravio je zamjenik šefa EUPM-a Domenico Paterna, uz uvjerenje da se radi o novom koraku približavanja građana i policije.

Građani, kako je kazao, imaju pravo da znaju šta i kako policija radi, što je u funkciji izgradnje i jačanja međusobnog povjerenja.

Nova web stranica osigurava visok stepen ažurnosti informacija, a redizajnirana početna stranica sadrži najaktuelnije vijesti, te omogućava komunikaciju i pristup određenim sadržajima vezanim za organizaciju, menadžment i zakonski okvir u kojem djeluje SIPA.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s prijavom koju je protiv njega podnio pomoćnik direktora SIPA- e Dragan Lukač, Lujić je kazao kako je ta prijava podnesena Odjeljenju za unutarnju kontrolu koje nije nadležno za postupanje u tom pogledu.

S obzirom na to Lukačeva prijava je "na čekanju" u Vijeću ministara BiH do imenovanja nezavisnog odbora u čijoj će nadležnosti biti njeno rješavanje, pojašnjava Lujić.

Komentirajući pitanje o tome hoće li SIPA hapsiti bh. političare za koje se utvrdi da su u sukobu sa zakonom, Lujić je bio izričit, rekavši kako će SIPA postupiti u svakom slučaju u kojem bude izdat zakonit nalog za lišenje slobode.