Do 500.000 dnevno
4

Sharp će u fabrici za proizvodnju televizora masovno proizvoditi zaštine maske

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japanska multinacionalna korporacija Sharp koja se bavi dizajniranjem i proizvodnjom električnih proizvoda najavila je kako će svoju fabriku za proizvodnju televizora iskoristiti za masovnu proizvodnju medicinskih zaštitnih maski za lice.

Ovakva odluka dolazi uslijed širenja koronavirusa koji je gotovo ispraznio apoteke širom svijeta, dok su zalihe zaštitnih maski sve manje.

Iz Sharpa najavljuju da će proizvoditi 150.000 maski dnevno do kraja ovog mjeseca, dok je namjera kompanije povećati proizvodnju na 500.000 maski dnevno, prenosi Verge. Također, iz Sharpa ističu da je njihov objekt dobro prilagođen za proizvodnju maski zbog visokih standarda čistoće.

Kompanija koja je u vlasništvu Foxconna navodno još nije govorila o cijenama i planovima distribucije maski.

Iako je potražnja za maskama na samom vrhuncu širom Japana uslijed širenja koronavirusa, upotreba zaštitnih maski za lice inače je široko rasprostranjena u ovoj zemlji, naročito u zimsko doba. Međutim, dolaskom novog virusa sve je teže pronaći maske u apotekama. U pojedinim drugim zemljama, gdje se maske ne viđaju često u apotekama, prodavači su podigli cijene. Slično je i u online trgovinama.

S druge strane, ljekari upozoravaju da nema potrebe za masovnom kupovinom maski s obzirom da nisu toliko efikasne u prevenciji od virusa. Kako su nedavno kazali ljekari i u izjavi za naš portal, maska pomaže samo ukoliko ste u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom. Iz Svjetske zdravstvene organizacije ističu da je daleko važnije održavanje lične higijene od nošenja zaštitne maske.