|

Šest ideja koje će uskoro promijeniti svijet

Šest ideja koje će uskoro promijeniti svijet
46
Klix.ba
9.10.2015. u 14:56
60
komentara
46

dijeljenja
U magazinu BBC-a s fokusom na nauku i tehnologiju nedavno su objavljene pojedine ideje koje bi uskoro mogle promijeniti svijet.
Ukupno je u fokusu bilo 39 ideja, a u nastavku donosimo neke od najimpresivnijih:

1. Vozila koja se kreću na hidrogenTrenutno najveći problem u punoj realizaciji ove ideje predstavlja nedostatak pumpi. Britanska akademija za nauku i tehnologiju radi na rješenjima koja će omogućiti da dvolitarska boca hidrogena pokreće prosječno privatno vozilo.

2. Supersonični vozoviKompresovani zrak i indukcijski motori u vakumiranoj cijevi omogućit će da se supersonični vozovi kreću brzinom od preko 1.200 kilometara na sat.

3. Internet za sve ljude na planetiThe Washington Post je nedavno objavio da Elon Musk očekuje dozvolu američkih vlasti da u zemljinu orbitu pošalje 4.000 manjih satelita koji bi omogućili internet pristup svim ljudima na zemlji, čak i onima koji žive u zabačenim krajevima planete.

4. Kamioni bez vozačaMercedes-Benz sarađuje s kompanijom Peloton kako bi proizveli kamione kojima neće trebati vozači. To smanjuje potrošnju goriva, kao i druge troškove.

5. Gašenje požara pomoću zvuka


Studenti iz SAD-a Seth Robertson i Viet Tran osmislili su uređaj koji gasi požar pomoću zvuka. Ovo bi u budućnosti moglo znatno doprinijeti lakšem gašenju šumskih požara, što je u proteklim godinama bio veliki problem u svijetu.

6. Pokretni aparati za preradu vodePrema podacima UN-a 780 miliona ljudi trenutno nema pristup čistoj vodi. Kako bi se izborili sa ovim problemom, inovatori iz Velike Britanije su osmislili pokretni aparat za preradu vode.
Prijavi grešku


Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...