{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šefovi Applea i Samsunga moraju sjesti i dogovoriti se

F
21.5.2012. u 12:21
1
1
Šefovi Applea i Samsunga moraju sjesti i dogovoriti se
1
Šefovi Applea i Samsunga moraju sjesti i dogovoriti se
Po nalogu jednog američkog suda šefovi Applea i Samsunga moraju sjesti za isti stol i probati se dogovoriti u sporu oko patentnih prava. Razgovora će biti. Dogovora najvjerovatnije neće.
Radi se o moćnim ljudima koji se nalaze na čelu moćnih svjetskoh kompanija.

Tim Cook je šef Applea, firme koja je zahvaljujući proizvodima poput iPhonea te iPada danas najvrijednija kompanija na svijetu.

Choi Gee-Sung je prvi čovjek koreanskog koncerna Samsung Electronics, koji u međuvremenu prodaje više mobilnih telefona od bilo koje druge svjetske firme, te - što je još važnije - više smart mobilnih telefona od Applea.

I tu je razlog svađi - već godinama se dvije kompanije spore pred sudovima širom svijeta, navodi Deutsche Welle.

Apple predbacuje Samsungu bezočno kopiranje njegovih proizvoda i povredu patentnog prava. Samsung na te sudske optužbe odgovara protutužbama. U međuvremenu se tim sporom bave sudovi u deset zemalja.

"Postoji lista u kojoj je nabrojano 50 takvih sudskih postupaka, ali neke od tih tužbi su podijeljene u više manjih tužbi, tako da je stvarna brojka procesa koji su u toku bliža 100 nego 50", navodi Florian Müller, savjetnik koji radi za informatičke kompanije poput Microsofta i Oraclea.

On ne vjeruje da će u San Franciscu doći do nekog dogovora među šefovima Applea i Samsunga.

"Na kraju su obje strane pristale na taj razgovor samo kako ne bi izgledalo kao da ne žele surađivati sa sudom. To je razgovor do kojeg je više-manje došlo pod pritiskom suda, i ja ne vjerujem da će to uroditi nekim plodom", smatra Müller.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: