"Jezivo" podsjeća na nju
24

Scarlett Johansson ne želi da ChatGPT koristi "njen" glas, reagovao OpenAI

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Holivudska glumica Scarlett Johansson je optužila kompaniju OpenAI da je kreirala glas za svoj ChatGPT sistem, koji zvuči "jezivo slično" kao ona i to nakon što je odbila učestvovati u davanju glasa chatbotu.

Saopćenje je stiglo nekoliko sati nakon što je OpenAI najavio da uklanja glas "Sky" iz svoje ponude.

OpenAI je veoma aktivno promovisao glasovnu opciju Sky u svom sistemu ChatGPT te ju je pokazao tokom nedavno održanog događaja visokog profila u namjeri da demonstira sposobnosti novog AI modela ChatGPT. Glas opisan kao ženstven i flertujući, brzo je upoređen s glasom glumice Johansson koji je posudila AI asistentu u filmu "Her" iz 2013. godine. Ova sličnost je izazvala mnoštvo reakcija korisnika i medija.

Direktor kompanije OpenAI Sam Altman se oglasio i rekao da Sky nije imitacija glasa pomenute glumice te da je zapravo riječ o drugoj profesionalnoj glumici koja je koristila njen vlastiti prirodni glas. Naglasio je da kompanija cijeni industriju posuđivanja glasa te da poštuje doprinos svih svojih glasovnih glumaca.

OpenAI je također objavio post na blogu u kojem je detaljno objasnio proces kreiranja glasa Sky.

"Glas Sky nije glas Scarlett Johansson i nikad nije planirano da mu nalikuje. Glasovnog glumca za Sky smo izabrali prije bilo kakvog kontakta s Johansson", saopćeno je iz kompanije.

Međutim, dodano je da identitet glumice čiji je glas korišten za Sky neće biti otkriven zbog "zaštite njene privatnosti".

S druge strane, Johansson je u svojoj izjavi potvrdila da ju je Sam Altman kontaktirao u septembru kako bi joj ponudio da posudi glas ChatGPT karakteru, što je ona odbila. Glumica tvrdi da je šokirana i razočarana zbog pojave glasa Sky.

"Devet mjeseci kasnije, moji prijatelji, porodica i javnost su uočili da najnoviji sistem Sky zvuči kao ja. Kad sam čula objavljeni demo, bila sam šokirana, ljuta i nisam mogla vjerovati da bi Altman ponudio glas koji zvuči jezivo slično kao ja, toliko da ga moji najbliži prijatelji i mediji neće moći razlikovati", istakla je Johansson.

Dodala je da Altmanovo spominjanje filma "Her" u postu insinuira da je sličnost namjerna.

"Altmanov post od jedne riječi 'her' nakon prezentacije bio je jasna insinuacija da vokalni dizajn namjerno oponaša moj lik iz filma", riječi su slavne glumice.

Ovaj incident naglašava zabrinutost u Hollywoodu u vezi s pravima na glasove i lik glumaca, posebno kako AI tehnologija nastavlja napredovati.

Johansson je potražila pravnu pomoć kako bi istražila proces koji stoji iza stvaranja glasa Sky. Borba oko ovih prava se intenzivira, a veći sindikati iz industrije zabave, kao što je SAF-AFTRA, štrajkuju zbog pitanja vezanih za upotrebu AI tehnologije.

Uprkos kontroverzi, OpenAI je lansirao GPT-4o model prošle sedmice, što je predstavljalo značajan napredak u AI tehnologiji. Novi model uključuje audio sposobnosti koje omogućavaju realistične razgovore s korisnicima u realnom vremenu. OpenAI je tvrdio da je odabrao vokalne opcije ChatGPT-a na osnovu kriterija kao što su bezvremenost i pristupačnost s ciljem da glasovi inspirišu povjerenje. Kompanija je pregledala stotine podnesaka tokom pet mjeseci te je na kraju izabrala pet glasovnih opcija i provela sesije snimanja u San Franciscu.