Korisni savjeti
3

Saznajte kako da ostanete u toku, a da vam mobitel ne bude "preplavljen" obavijestima

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Brojne aplikacije i web stranice nas svakodnevno zasipaju obavijestima zbog kojih se poželimo isključiti iz online sfere. Donosimo vam savjete kako da budete u toku sa događajima, a da pri tome ne budete opterećeni obavijestima.

Obavijesti na našim mobitelima su svakako korisne kada je riječ o važnim novostima. Međutim, čim počnu praviti gužvu na ekranu i trošiti nam bateriju, poželimo pobjeći iz virtuelnog svijeta.

Ako se osjećate kao da više ne možete podnijeti nalet informacija i želite pronaći malo mira od silnih obavijesti, saznajte kako u nekoliko koraka odvojiti važno od nevažnog.

Donesite pravu odluku čim preuzmete aplikaciju

Kada preuzmete neku aplikaciju prvi put, tražit će od vas dopuštenje za slanje obavijesti. Vrlo jednostavno rješenje je reći "ne". Postoje aplikacije čije su obavijesti zaista korisne, kao što je to program za praćenje vremenske prognoze ili stanja na putevima. Zapitajte se koliko često želite da vas određena aplikacija obavještava i kakve vas vijesti zanimaju. Postoje i stranice koje će prilikom vaše prve posjete istoj tražiti dopuštenje za slanje obavijesti.

Uvijek se možete predomisliti kada je ova opcija u pitanju i početi primati obavijesti, zato donesite odluku prema onome što vam u tom trenutku odgovara.

Provjerite postavke svog mobitela

Obavijesti možete kontrolisati i u postavkama svog mobitela. U njima potražite opciju s nazivom "obavijesti" ili "aplikacije i obavijesti". Pomoću te opcije ćete dobiti pregled aplikacija i njihovog stanja u vašem uređaju. Pronađite naredbu za uključivanje, odnosno, isključivanje obavijesti za svaku od aplikacija koja vas zanima. Sam jezik programa ovisi o operativnom sistemu koji vaš uređaj koristi, ali svaki sistem ima opciju isključiti, odnosno, uključiti primanja obavijesti za sve aplikacije koje ste preuzeli.

Pobrinite se za obavijesti na računaru

Većina operativnih sistema podržava obavijesti koje iskaču. Možete ih srediti putem sistemnog postavljanja na svom računaru. Na Windowsu 10 se naredbi za isključivanje obavijesti može pristupiti putem opcije Settings app, dok kod Mac računara ta opcija nosi naziv System Preferences, piše New York Times.

Što se tiče pretraživača, većina nudi mogućnost blokiranja obavijesti određenih web stranica. Pretraživači poput Google Chromea, Mozilla Firefoxa, Opere i Safarija posjeduju opciju zaduženu za pregled obavijesti.

Opcija "Do Not Disturb"

Ponekad nam je potreban odmor od bilo kakvih smetnji. Android, iOS i Mac sistemi imaju postavke kojima se mogu umanjiti ili u potpunosti onemogućiti obavijesti. Riječ je o "Do Not Disturb (prev. ne uznemiravati) naredbi.

Windows 10 nudi opciju Focus Assist za ručno postavljanje dnevnog rasporeda kojom se automatski stišavaju obavijesti i zvuk tokom željenog vremena, naprimjer, dok spavate.