Nakon što se zaglavio
1

Satelitska SOS funkcija iPhonea 14 spasila život muškarcu na Aljasci

D. B.
Satelitska SOS funkcija koju je dobio Appleov smartphone iPhone 14 već daje rezultate.

Vojska na Aljasci je oko dva sata poslije ponoći 1. decembra dobila obavijest da je muškarac koji je putovao motornim sankama iz Noorvika u Kotzebue aktivirao SOS funkciju na svom iPhoneu nakon što se zaglavio.

U saradnji s lokalnim timovima za potrage i spašavanja te Appleovim centrom za hitne slučajeve, četiri volonterska tragača su poslana direktno na GPS koordinate unesrećenog muškarca.

"Muškarac je pronađen i transportovan u Kotzebue. On nije zadobio nikakve povrede", navodi se u zvaničnom izvještaju.

Može se reći da je imao sreće jer je Apple upozorio da satelitska SOS funkcija možda neće raditi na mjestima iznad 62 stepena geografske širine kao što su sjeverni dijelovi Kanade i Aljaske, a Noorvik i Kotzebue su blizu 69 stepeni.

Pripadnici vojske koji su pomogli u spašavanju muškarca impresionirani su preciznošću i potpunošću informacija koje su bile dio prvog obavještenja.

SOS funkcija je dizjanirana tako da postavlja nekoliko pitanja korisniku prije slanja obavijesti, a cilj je ubrzati spasilačke misije. Riječ je o novoj sigurnosnoj funkciji na iPhoneu 14 koja omogućava korisnicima da kontaktiraju hitne službe putem satelitske veze čak i kada nije dostupna mobilna niti WiFi konekcija.

Apple je u novembru uveo funkciju za sve modele iPhonea 14 u SAD-u i Kanadi. Funkcija također obavještava porodicu i prijatelje korisnika o njihovoj lokaciji dok putuju izvan pokrivenosti mrežom, a to je moguće putem Find My aplikacije i dijeljenja lokacije putem satelita.

Funkcija će biti besplatna za korištenje u periodu od dvije godine, a koliko će koštati nakon toga, zasad nije poznato.

SOS funkcija je trenutno dostupna u SAD-u i Kanadi, ali uskoro stiže i u Francusku, Njemačku, Irsku i Veliku Britaniju.

Vezani članci