Memristori
280

Sarajlija unaprijedio sistem koji čini da umjetna inteligencija bude 1.000 puta energetski efikasnija

N. V.
Vodeni memristori
Vodeni memristori
Sistem koji koristi memristore za stvaranje umjetnih neuronskih mreža je najmanje 1.000 puta energetski učinkovitiji od konvencionalnog hardvera koji je zasnovan na tranzistorima, međutim do sada je ovaj sistem bio skloniji greškama. Sarajlija Adnan Mehonić je unaprijedio ovaj sistem.

Postojeći tranzistori su izuzetno energetski intezivni - obuka jednog takvog modela s tranzistorima može stvoriti 284 tone ugljen-dioksida, što je ekvivalentno životnoj emisiji pet automobila, dok bi, ukoliko ih zamijenimo memristorima, emisije bile smanjene na djelić tone ugljen-dioksida, što je ekvivalentno emisiji koja nastane u jednoj popodnevnoj vožnji.

Budući da su memristori energetski mnogo učinkovitiji od postojećih računarskih sistema, oni potencijalno mogu spakovati ogromne količine računarske snage u ručne uređaje, što bi isključilo potrebu za povezivanjem na internet. Ovo je posebno važno jer se očekuje da će prekomjerno oslanjanje na internet u budućnosti postati problem zbog sve više zahtjeva za podacima i povećanja kapaciteta prijenosa podataka.

Memristori su smatrani revolucionarnim kada su prvi put izgrađeni prije više od 10 godina, od tada se komercijalno proizvode u memorijskim uređajima, ali istraživački tim kaže da bi se mogli koristiti za razvoj sistema inteligencije u naredne tri godine.

Dr. Adnan Mehonić
Dr. Adnan Mehonić

U studiji učestvuju dr. Adnan Mehonić iz UCL Electronic & Electrical Engineering i njegove kolege iz Velike Britanije i SAD-a. Oni su testirali novi pristup u različitim memristorima i otkrili da je tačnost poboljšana bez obzira na materijal.

Direktor studije doktor Mehonić, inače Sarajlija, kazao je kako se njegov tim nadao da postoji više generičkih pristupa koji poboljšavaju ponašanje sistema te da vjeruje da su ih pronašli.