Sve prisutniji
6

Šangaj dobio prvu robotsku banku, klijente dočekuju roboti

Klix.ba
Xiao Long je najnoviji "zaposlenik" poslovnice banke China Construction Bank. Radi se o robotskoj banci, prvoj u Šangaju.

"Dobrodošli u banku China Construction Bank. Kako Vam mogu pomoći?", riječi su koje robot Xiao Long ili Mali zmaj "izgovara" kad mu pristupi klijent.

Robot razgovara s klijentima, uzima njihove kartice, provjerava račune i omogućava unošenje PIN-a, a može odgovoriti na neka osnovna pitanja. Nakon kratkog razgovora, klijenti prolaze kroz elektronska vrata gdje se skeniraju njihova lica i lične karte. Za sve buduće posjete banci dovoljno je skeniranje lica za otvaranja vrata.

U banci je moguće otvoriti novi račun, obaviti transakciju novca i mijenjati valute. U banci je još jedan robot koji dočekuje klijente, a tu je i posebna prostorija u kojoj klijenti putem videolinka mogu razgovarati s ljudskim zaposlenicima.

Banka je opremljena s nekoliko sigurnosnih kamera, a svaka sumnjiva aktivnost je alarm za članove osiguranja.

U Kini je prisutan veliki broj robota koji se koriste u različite svrhge, Neki su postavljeni na željezničke stanice iz sigurnosnih razloga. Šef kineskog e-commerce giganta JD.com je nedavno izjavio da će roboti u budućnosti zamijeniti ljude na poslovima prodaje.

Roboti se danas koriste za kuhanje, kako u restoranima, tako i u industrijskim kuhinjama. Robotski konobari također postoje, ali su još uvijek spori.