|

San Francisco prvi američki grad koji je zabranio tehnologiju prepoznavanja lica

San Francisco prvi američki grad koji je zabranio tehnologiju prepoznavanja lica
13
Klix.ba
15.5.2019. u 08:19
5
komentara
13

dijeljenja
San Francisco prvi američki grad koji je zabranio tehnologiju prepoznavanja lica Foto: Shutterstock
Zakonodavci u San Franciscu su izglasali zabranu korištenja tehnologije za prepoznavanje lica te je ovaj grad postao prvi koji je to učinio u SAD-u, objavio je BBC.
Sve popularniju tehnologiju prepoznavanja lica neće moći koristiti lokalne agencije kao što su policija, uprava javnog prijevoza i slično. Osim toga, planove kupovine bilo kakve nadzorne tehnologije sada mora odobriti gradska uprava. Protivnici ove mjere su rekli da će sigurnost ljudi biti ugrožena te da će otežati napore u borbi protiv kriminala.

Međutim, oni koji podržavaju mjeru tvrde da je današnja tehnologija nepouzdana te da predstavlja nepotrebno miješanje u privatnost i slobodu ljudi. Također, dodali su da je sistem sklon greškama, posebno kada je riječ o ženama i osobama tamnije puti.

Zakon je izglasan u omjeru 8:1 uz dva odsustva. Očekuje se da će mjera zvanično postati zakon nakon drugog glasanja naredne sedmice.

Nova pravila se ne odnose na sigurnosne mjere na aerodromu ili u luci jer njima upravljaju federalne, a ne lokalne agencije.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...