Stigli u BiH
487

Samsungove perjanice: Galaxy S9 i S9 Plus predstavljeni u Sarajevu

Piše: D. B.
(Foto: N. G./Klix.ba)
Nakon što je Samsung 25. februara u Barceloni predstavio svoje nove pametne mobitele Galaxy S9 i S9 Plus, perjanice južnokorejskog proizvođača su stigle u BiH, a predstavljanje je upriličeno u Sarajevu.

Galaxy S9 i S9 Plus su predstavljeni na Samsungovom događaju Unpacked pred nekoliko hiljada zvanica i novinara uoči početka ovogodišnjeg Mobile World Congressa. Glavni adut novih modela svakako je nova kamera koja je bila u fokusu prethodno objavljivanih teasera. Radi se o kameri s dvostrukim otvorom blende koja je odlična u uslovima slabe svjetlosti, a koja nudi mogućnost snimanja Super Slow-mo videa i kreiranje personaliziranih AR Emoji likova.

Super Slow-mo mod omogućava snimanje videa u 960 frameova po sekundi. Na raspolaganju korisnicima je i automatski Motion Direction sistem koji otkriva kretanje i automatski počinje snimati. Nakon što se video snimi u Super Slow-mo modu moguće je odabrati pozadinsku muziku uključujući i neke fajlove iz vlastite playliste. Također, omogućeno je kreiranje GIF fajlova, njihovo uređivanje, ali i dijeljenje na društvenim mrežama i s prijateljima.

Samsung je posebno ponosan na svoj novi smartphone jer dolazi s novom kamerom koja zaista pravi odlične fotografije i snimke čak i u uvjetima loše svjetlosti. Dok smartphonei, odnosno njihove kamere s fiksnim otvorom blende nemaju mogućnost prilagođavanja uslovima niske ili visoke količine svjetlosti te prave mutne, blijede ili zrnaste fotografije, nova kamera je prevazišla te "boljke". Rješenje je dvostruki otvor blende od F1.5 do F2.4 koji omogućava više svjetla u tamnim uslovima, odnosno manje svjetla u uslovima visoke količine svjetlosti. Ovog puta je rezultat čista, jasna i kvalitetna fotografija.

Veliku pažnju je privukla i nova mogućnost pod nazivom AR Emoji, koja omogućava korisnicima da od vlastitog lika naprave "živi" emoji, odnosno da naprave svoj animirani lik koji izgleda i zvuči poput njih. Ova interesantna i zabavna funkcija je moguća zahvaljujući algoritmu baziranom na podacima mašinskog učenja koji analizira 2D fotografiju korisnika i prenosi više od 100 crta njegovog lica na 3D model koji potom oponaša izraze lica korisnika. Osim videa, ova funkcija omogućava kreiranje i AGIF fajlova koje je moguće dijeliti putem aplikacija.

Naravno, tu je i Bixby, Samsungova inteligentna platforma integrisana u kameru koja koristi tehnologiju povećane stvarnosti i tehnologiju učenja kako bi plasirala korisniku informacije o njegovom okruženju. Bixby može otkriti i prepoznati objekt te prikazati informacije o njemu. Veoma je korisna i mogućnost prevođenja stranih jezika te preračunavanja valuta zahvaljujući Live Translation funkciji.

Bez obzira na to da li volite gledati klipove, filmove, igrati igrice ili slušati muziku, svakako ćete cijeniti dobar zvuk, a kupci novih Samsungovih smartphonea iz porodice Galaxy će definitivno uživati, jer uređaj posjeduje zvučnike razvijene u saradnji s kompanijom AKG. S9 i S9 Plus posjeduje i Dolby Atmos tehnologiju koja omogućava efekt zvuka od 360 stepeni.

Spomenimo i da su S9 i S9 Plus prvi smartphonei koji podržavaju novu aplikaciju SmartThings, a koja omogućava spajanje i upravljanje drugim Samsungovim uređajima.

Nakon predstavljanja noviteta koje donose, došao je red i na neke "osnovne" informacije o tome šta dobijate ukoliko kupite nove Samsungove pametne telefone. Pažnju svakako privlači njegov ekran koji se proteže od ruba do ruba. Prednja i stražnja strana su napravljene od Gorilla Glass 5 stakla, a tu je i aluminijski ram. U slučaju modela S9 to je 5,8-inčni Quad HD+ Super AMOLED ekran rezolucije 2.960 x 1.440 piksela (570 ppi). Naprijed je kamera od 8 megapiksela, a nazad Super Speed Dual Pixel kamera od 12 megapiksela s već pomenutim dvostrukim otvorom blende (F1.5 - F2.4), optičkom stabilizacijom slike, selektivnim fokusom za zamućivanje pozadine, tu je LED bljeskalica i još mnogo toga. Dimenzije ovog modela iznose 147,7 x 68,7 x 8,5 mm, a težak je 163 grama. Posjeduje 4 GB RAM-a, Exynos 9810 Octa te do 256 GB interne memorije proširive putem microSD kartice do 400 GB. S9 koristi operativni sistem Android Oreo 8.0, a napaja ga baterija od 3.000 mAh koja podržava brzo punjenje. Dodajmo i da je zadržao utor za slušalice od 3,5 mm. Što se tiče senzora, tu je senzor za skeniranje rožnjače, senzor za otisak prsta na stražnjoj strani smješten ispod kamere, akcelerometar, žiroskop, barometar i drugi. Različiti otisci prstiju se koriste i za pristup Secure Folderu s važnim fajlovima. Također, Galaxy S9 i S9 Plus imaju poboljšan optički senzor ugrađen direktno u uređaj, pomoću kojeg daju precizniju informaciju o zdravstvenom statusu korisnika. Ovaj senzor omogućava praćenje Heart Load Factora samog korisnika. Radi se o novom mjerenju otkucaja srca u stvarnom vremenu.

Galaxy S9 Plus dolazi sa 6,2-inčnim Quad HD+ Super AMOLED ekranom rezolucije 2.960 x 1.440 piksela (529 ppi). Njegove dimenzije iznose 158,1 x 73,8 x 8,5 mm, a težak je 189 grama. Nazad su Super Spped Dual Pixel kamera od 12 megapiksela s LED bljeskalicom te Telephoto kamera od 12 megapiksela. I ovdje se podrazumijeva optička stabilizacija slike te bokeh efekt zamućivanja pozadine. Smartphone je dobio 6 GB RAM-a i do 256 GB interne memorije koja se pomoću microSD kartice može povećati do 400 GB. Operativni sistem, procesor te senzori su isti kao i u slučaju manjeg modela, ali je ugrađena veća baterija od 3.500 mAh. Također, smartphonei su kompatibilni s novim Dex Padom koji ih pretvara u kompjutere, odnosno omogućava njihovo povezivanje s monitorom, tastaturom i mišem.

Oba uređaja će biti dostupna u BiH od 16. marta 2018. godine i to u ponoćnocrnoj, koraljno-plavoj te u novoj nijansi - purpurnoj.

Preporučena cijena za Galaxy S9 u BiH je 1.699, a za Galaxy S9 Plus 1.899 KM.