Tehnologija
3

Samsungov problem: Predstavljen LG G6 - "mali" telefon sa velikim ekranom

Klix.ba
Južnokorejska kompanija LG konačno je predstavila svoju perjanicu među smartphone uređajima za 2017. godinu i najvećeg konkurenta Samsungovom Galaxyju S8 - LG G6.

Riječ je o impresivnom pametnom telefonu koji navodno pomjera granice iskustva korisnika i to putem jedinstvenog 5,7-inčnog IPS LCD quad HD displeja postavljenog u omjeru 18:9 (2:1). Iako na prvi mah zvuči kako je riječ o velikom uređaju, činjenica da ekran pokriva 80 posto prednjeg dijela telefona, novi LG G6 je zapravo upravljiv u jednoj ruci kao prosječni smartphone sa 5,2-inčnim displejom.

Tijelo telefona je kombinacija metala i stakla te oslikava privlačni tzv. industrijski dizajn, za razliku od LG G5 koji je preko svog metalnog tijela imao zaštitni sloj odajući utisak jeftinog uređaja.

Ispod "haube" novi LG ima bateriju kapaciteta 3.300 mAh (USB-C brzo punjenje), 4 GB RAM-a, procesor Snapdragon 821 i 32 ili 64 GB interne memorije, zavisno od tržišta. Interna memorija se može proširiti microSD karticom. Također, softver će pokretati Android 7.1 Nougat.

Lg G6 će u svojoj američkoj verziji posjedovati i bežično punjenje.

Kao ni LG G5, nova perjanica nema "home" dugme, a skener otiska prsta/power dugme je locirano na stražnjoj strani. Uređaj posjeduje jednu prednju i stražnju dualnu kameru sa širokougaonim objektivom. Dualne kamere posjeduju 13-megapikselni senzor, dok selfie kamera ima 5 megapiksela.

Za razliku od prošlogodišnjeg LG G5, nova perjanica ima IP68 što znači da je otporna na prašinu i vodu - može biti potopljena 30 minuta na dubinu od 150 cm.

Također, G6 je prvi smartphone, pored Google Pixela, koji će biti opremljen inteligentnim Google Assistantom.

LG G6 će biti dobro dočekan među audiofilima jer posjeduje quad-DAC što značajno pospješuje kvalitet zvuka prilikom korištenja slušalica. Mali problem je što je uređaji sa ovim dodatkom biti dostupni na azijskom tržištu.

Vezani članci