Praktični Flex Hybrid
2

Samsungov novi prototip ima preklopni i klizni mehanizam

D. B.
Samsung Display je razvio novi prototip pod nazivom Flex Hybrid, koji posjeduje preklopni i klizni mehanizam.

Lijeva strana konceptnog "pametnog mobilnog uređaja" se može otvoriti i na taj način "otkriti" ekran, dok se desna strana potom može izvući i tako ponuditi još više ekrana.

Ovaj uređaj je će biti izložen na CES-u uz novi 17-inčni klizni ekran, kao i panele dizajnirane za samovozeće ekrane.

Iako o konceptu nema detalja poput rezolucije i maksimalne svjetline, iz Samsung Displayja kažu da se Flex Hybrid može "proširiti" i z 10,5-inčnog ekrana formata 4:3 u 12,4-inčni ekran formata 16:10.

Uopće nije teško zamisliti da se ovakav ekran u budućnosti koristi za preklopni smartphone koji bi ponudio iskustvo korištenja tableta, a potom promijenio formu za gledanje filmova ili igranje igara.

Prototip je zasnovan na konceptima koje je Samsung Display razvijao i pokazivao prethodnih godina. Prošle godine smo na sajmu Display Week vidjeli niz preklopnih i kliznih ekrana na primjeru sličnih uređaja.

Samsung još uvijek nije iskoristio ovaj tip ekrana za neke proizvode spremne za tržište.

Samsung je za CES pripremio i par većih 17-inčnih kliznih prototipa namijenjenih budućim laptopima, Flex Slidable Solo se može izvući i proširiti u jednom pravcu, a Flex Slidable Duet u dva pravca, dok veličina varira između 13 i 14, do 17,3 inča ukupno.

Predstavljena je i nova serija ekrana za samovozeće automobile koji kombinuju 34 i 15,6-inčne panele.