Optičko zumiranje
2

Samsung razmatra ugrađivanje kamere u olovke novih mobilnih uređaja

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Samsung razmatra ugrađivanje kamere s optičkim zoomom u svoju novu olovku, otkriva Patently Mobile podatke o uknjiženom patentu južnokorejskog giganta.

Prema patentu koji je prijavljen u februaru 2017. godine, a odobren prije nekoliko dana, nova Samsungova olovka bi mogla bežično slati sve fotografije nazad na telefon ili tablet.

Olovka s ugrađenom kamerom nudi niz pogodnosti. Prije svega, prostorna ograničenja u glavnom tijelu telefona obično znače da optički zoom nije moguće ugraditi u uređaj. Međutim, u patentu kompanije Samsung posebno se navodi da kamera ugrađena u olovku ima funkciju optičkog zumiranja.

Foto: Patently Mobile
Foto: Patently Mobile

Razdvojenost kamere od telefona također bi korisnicima pružila veću fleksibilnost u načinu snimanja fotografija, omogućavajući snimanje s viših ili nižih tačaka gledanja, uz korištenje ekrana telefona kao vizira ili tražila.

Kao i kod ostalih sličnih patenata, nema garancije da će ove specifikacije zaista biti ugrađene u buduće Samsungove proizvode. Međutim, nakon što se Samsung borio sa slabom prodajom u 2018. godini trebat će nove privlačne značajke poput ove kako bi revitalizirao poslovanje pametnih telefona.