Potvrđeno
8

Samsung proizvodi pametni zvučnik kako bi konkurirao Amazonu i Googleu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kompanija Samsung potvrdila je kako proizvodi vlastiti pametni zvučnik za kućne potrebe kako bi konkurirala rivalima kao što su Amazon i Google koji su već proizveli ove uređaje.

Nove informacije vodeće tehnološke južnokorejske kompanije saopćio je Samsungov glasnogovornik Dj Koh.

"Već radimo na proizvodnji zvučnika", rekao je Koh za CNBC.

Samsung je već razvio virtualnog asistenta Bixby na nekim od njegovih uređaja, poput pametnog mobitela Galaxy Note 9 koji stiže na tržište 15. septembra. Bixby može slati i čitati poruke ili podsjećati korisnike na obaveze koje imaju.

Pametni zvučnici uglavnom služe za slušanje muzike, postavljanje tajmera i alarma, ali sposobni su ispuniti i neke blaže komande kao što je, naprimjer, podsjećanje na listu namirnica koje je potrebno kupiti. Također, putem Bluetootha zvučnici se mogu povezati s drugim kućnim uređajima.

Samsungov pametni zvučnik moći će podnijeti uglavnom sve komande koje imaju zvučnici Amazon Echo ili Google Home. Međutim, kako bi prestigao konkurenciju, morat će korisnicima ponuditi i nešto drugačije.

"Nema nikakve poente u kreiranju proizvoda koji će zamijeniti već postojeće na tržištu", kazao je Ranjit Atwal, direktor istraživanja u firmi Gartner.

Još nije poznato koje specifikacije će Samsungov pametni zvučnik imati, niti kada izlazi na tržište.