Za profesionalce
18

Samsung proizveo VR 360 kameru sa 17 sočiva

Klix.ba
Kompanija Samsung je proizvela 360 kameru za VR koja bi mogla postaviti novi standard na tržištu.

Radi se o 360 kameri sa 17 sočiva koja omogućava live stream u 4K rezoluciji. Kamera je nazvana 360 Round, a na američkom tržištu će se pojaviti već ovog mjeseca.

Iz Samsunga još uvijek nisu rekli koliko će kamera koštati, ali je sigurno da neće biti jeftina. Google također ima sličnu kameru pod nazivom Yi Halo, koja je adekvatan rival Samsungovoj laero. Ova kamera košta 1.699 dolara, ali nema mogućnosti 4K live streaminga.

Čini se da kamera 360 Round ima sve ono što VR filmski stvaraoci trebaju. Uređaj posjeduje 17 kamera sa f/1.8 sočivima, šest mikrofona za prostorni zvuk, dva ekstrema priključka za mikrofone, 50 GB interne memorije, podržava SSD do 2 TB, posjeduje žiroskop, akcelerometar te omogućava live streaming u rezoluciji 4.096x2.048 piksela pri 30 fps.

Kamera je otporna na prašinu i vodu po standardu IP65, tako da može izdržati sve vremenske uvjete iako nije potpuno vodootporna.

Kamera je namijenjena profesionalnim snimateljima filmova, kao i za druge komercijalne svrhe koje zahtijevaju takav kvalitet.