Dugo očekivani telefon
280

FOTO / Samsung predstavio smartphone Galaxy S4

Klix.ba
Južnokorejska firma Samsung je u New Yorku predstavila svoj novi smartphone Galaxy S4.
Galaxy S4 se smatra najnovijim oružjem Samsunga u borbi sa Appleom. Kompanija namjerava proizvesti blizu 100 miliona uređaja.

Četvrta generacija Galaxyja nudi mnoge mogućnosti, među kojima je i Samsung Smart Pause, koja korisnicima omogućava da kontrolišu ekran pogledom, tu je i Dual Camera opcija koja omogućava simultano fotografisanje i snimanje klipova prednjom i stražnjom kamerom, a onda i spajanje fotografija.

Air View detektuje prst korisnika iznad ekrana i prikazuje dodatne informacije, dok Air Gesture znači da možete pregledati stranice, primati pozive i birati muziku pokretom ruke.

Galaxy S4 omogućava kreiranje vlastitih Story Albuma pomoću fotografija i klipova u kojima ostaju zabilježeni značajni događaji iz života.

Smartphone može pratiti zdravstveno stanje korisnika pomoću S-Health softvera koji bilježi ritam srca, težinu, krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Samsung je saopćio da Galaxy S4 ima Super AMOLED ekran od pet inča rezolucije 1080p, a bit će tanji i lakši od prethodne generacije. Tu je i prednja kamera od 13 megapiksela uz funkcije Dual Shot, Eraser, Drama Shot i Sound & Shot. Dual Shot omogućava simultano fotografisanje prednjom i stražnjom kamerom (2MP), Eraser nudi mogućnost uklanjanja neželjenih objekata sa fotografije, Drama Shot slaže pokretne objekte za snimke akcije, a Sound & Shot snima pet sekundi slike i zvuka prije pritiska na dugme.

Smartphone koristi operativni sistem Android 4.2.2. Jelly Bean. Dobio je i uslugu S Translate, prevoditelja koji podržava devet jezika. S Voice Drive pomaže tokom vožnje, a mobitel ima i ugrađen IR transmiter za upravljane TV-om i drugim uređajima.

Uređaj je dobio Samsungov Exynos 5 Octa procesor sa osam jezgara, 2GB RAM-a te internu memoriju od 16, 32 ili 64GB. Tu je i baterija od 2.600mAh, koja traje duže za 23 posto od one u prethodnom modelu.

Galaxy S4 stiže u aprilu.