Tehnologija
0

Samsung predstavio Galaxy Note II i pametni telefon za Windows 8

Klix.ba
ATIV S
Sa svakim novim uređajem koji Samsung proizvede, veličina ekrana raste. Posljednji pametni telefon koji je ova kompanija izbacila na tržište također nije izuzetak. Naime, Galaxy Note II ima ekran od 5,5 inča. Osim Galaxy Notea, Samsung je predstavio i svoj Windows telefon ATIV S. To je prvi pametni telefon koji će imati Windows 8, najnoviji operativni sistem za pametne telefone.

Nakon nekoliko mjeseci spekulacija, Samsung je novi Note predstavio na sajmu elektronike IFA u Berlinu. Note II je nasljednik Galaxy Notea prve generacije, koju je ova južnokorejska kompanija predstavila na istom sajmu prošle godine.

Iako je ogromni ekran najupečatljiviji detalj novog telefona, iz Samsunga su izjavili da je to najmoćniji telefon u svojoj liniji. Telefon ima četverojezgreni 1,6 GHz procesor i 2 GB RAM-a. Ekran podržava rezoluciju od 1280 x 720. Na pozadini telefona se nalazi i kamera od osam megapiksela, a na prednjoj strani kamera od 1,9 megapiksela.

Statistički gledano, Note II izgleda kao uvećani Galaxy S III sa oblijim ivicama. Dugmad svijetle na dodir i gase se nakon nekoliko sekundi neaktivnosti. Glavna razlika između ova dva vrhunska telefona je Stylus olovka koja dolazi uz Note II.

Note II će biti prvi Samsungov telefon koji će koristiti operativni sistem Android 4,1 Jelly Bean. Datum izbacivanja na tržište još nije poznat, a kada stigne na tržište Note II će biti dostupan u mramorno bijeloj i titanijum sivoj boji, a radit će na 3G i 4G mrežama.

Krajem godine na tržištu će se pojaviti i prva Samsung Galaxy kamera. Na prednjoj strani se nalazi kamera od 16 megapiksela, a na pozadini ekran osjetljiv na dodir od 4,8 inča, pomoću kojeg je omogućena interakcija kamerom preko Androida.

Samsung je, kao dio svoje nove linije Windows proizvoda, predstavio svoj Windows telefon ATIV S. Ovo je prvi pametni telefon koji će imati Windows 8, najnoviji operativni sistem za pametne telefone.

Sa ATIV-om je Samsung u potpunosti prihvatio Windows 8 kao dio svoje mobilne strategije. Već postoje dva Windows 8 hibrida predstavljena ranije ove godine, a tu je i tablet sa operativnim sistemom Windows NT. ATIV kompletira liniju koju za sada čine četiri proizvoda.

Pored toga što ga pokreće operativni sistem Windows 8, uređaj ima tipične specifikacije pametnih telefona. Iz Samsunga su izjavili da je dizajniran za rad i zabavu, sa HD Super AMOLED ekranom od 4,8 inča. Ima dvojezgreni procesor od 1,5 GHz i 1 GB RAM-a.

Na pozadini se nalazi kamera od osam megapiksela, a na prednjoj strani kamera od 1,9 megapiksela. Telefon dolazi sa 16 ili 32 GB memorije. Datum izbacivanja na tržište nije poznat, ali se zna da će to biti nekada poslije 26. oktobra, kada Microsoft i oficijelno na tržište izbaci svoj operativni sistem Windows 8.