Tehnologija
1

Samsung predstavio dva nova tableta i objavio teaser za Galaxy S8

Klix.ba
Nakon Nokije i Samsung je na konferenciji u Barceloni najavio novine. Iako su mnogi očekivali Galaxy S8, predstavljena su dva nova tableta.

Za utjehu su objavili teaser za novi pametni telefon koji će biti predstavljen 29. marta. Ono što za sada znamo, prema nepotvrđenim informacijama, S8 će biti u prodaji u dva modela S8 od 5,8 inči i S8+ od 6,2 inči. Imat će procesor Snapdragon 835, 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu. Trebali bi biti otporni na vodu i prašinu, baterije bi trebale duže trajati, te zadnju kameru od 12 megapiksela i prednju od osam megapiksela.

Galaxy Tab S3 je androidni tablet sa specijalnim značajkama koje su fokusirane na zabavu. Ima Snapdragon 820 procesor koji je korišten i kod Galaxy S7, a aplikacije i igrice funkcionišu savršeno.

Korištena je stara verzija Androida 6.0. Ima displej od 9,7 inča sa HDR-om kako bi sadržaj izgledao bolje. Boje su bogatije i ima bolju definiciju u mraku.

Ima četiri zvučnika kako bi bio bolji zvuk prilikom gledanja videa ili igranja igrica. Iz Samsunga tvrde kako Tab S3 prepoznaje kako ga držite u rukama te će rasporediti zvuk tako da bude najbolji na sva četiri zvučnika.

Napravljen je od stakla zbog čega izgleda najljepše od svih, ali zahtijeva i redovno čišćenje od otisaka prstiju.

Ima zadnju kameru od 13 megapiksela i prednju od pet megapiksela koja je sasvim dovoljna za videopozive.

Danas su predstavljene i nove verzije Galaxy Booka - 10 i 12, koje imaju instaliran Windows 10 i rade poput računara. Book 10 ima ekran od 10,6 inča i 1.080 piksela, ali nema AMOLED displej. Osim Windowsa 10 i aplikacije sedme generacije Intel Corea m3, posjeduje 64 GB prostora koji se može povećati na 256 GB sa mikro SD karticom.

Book 12 ima AMOLED displej od 12 inča i viši displej (3:2 za razliku od standardnog 16:9). Pokreće ga snažnija 7. generacija Intel Cora i5u, a ima 128 GB prostora koji se također može povećati na 256 GB kako Book 10.

Ipak, stručnjaci iz polja tehnologije kažu kako niti jedan procesor od ova dva tableta ne mogu porediti sa procesorom Microsoft Surface Pro tablet PC.

Uz nove Galaxy Book dolazi i S olovka. Napravljeni su od premium metala koji izgleda veoma fino.

Cijena novih uređaja kao i datum puštanja u prodaju još nisu objavljeni.