Tehnologija
6

Samsung najavio 5G mrežu do 2020. - skidanje filmova za jednu sekundu

Klix.ba
Kompanija Samsung Electronics saopćila je u ponedjeljak da je uspješno testirala superbrzu petu generaciju (5G) bežične tehnologije, koja će omogućiti korisnicima da preuzmu cijeli film za jednu sekundu.

Južnokorejski gigant kazao je da su testovi pokazali da se jedan gigabajt može prenijeti za jednu sekundu s udaljenosti od nekoliko kilometara, piše AFP.

Nova tehnologija, koja neće biti spremna za komercijalno tržište prije 2020. godine, ubrzat će prijenos podataka i za nekoliko stotina puta od tehnologije 4G LTE, koja još nije u upotrebi.

To će omogućiti korisnicima da prenesu masivne datoteke, uključujući i digitalne filmove visoke rezolucije, praktično bez ograničenja.

"Korisnici će moći uživati u širokom spektru usluga kao što su 3D filmovi i igrice, zatim u streamingu sadržaja ultra visoke rezolucije (UHD) i medicinskim uslugama na daljinu", saopćeno je iz Samsunga.

Iz ove kompanije kažu da su korištenjem 64 antenskih elemenata riješili problem nepovoljnih karakteristika širenja valova koje su do sada sprečavale prijenos podataka na velikim udaljenostima koristeći pojase milimetarskih valova.

Južna Koreja jedna je od najbolje povezanih zemalja na Zemlji, procjenjuje se da ima 20 miliona 4G korisnika.