Prošlogodišnji flagship
23

Samsung Galaxy S9 Plus: U samom vrhu i nakon godinu dana

Piše: D. B.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Kompanija Samsung je prije godinu dana predstavila tada flagship smartphone Galaxy S9 Plus koji je prije nekoliko dana dobio nasljednika Galaxy S10 Plus. U proteklih šest mjeseci smo zahvaljujući upravo Samsungu imali priliku koristiti stariji uređaj, dobro se upoznati s njegovim manama i vrlinama te na kraju zaključiti gdje se nalazi danas u svijetu smartphonea.

Kada se pojavio na tržištu u martu 2018. godine, bio je do najbolji model u ponudi južnokorejske kompanije koji je uistinu postavio standarde za sve rivale. Istina, dizajnom se nije mnogo razlikovao od prethodnika, ali je i dalje bio atraktivan. Najočiglednija razlika je to što ima dvije stražnje kamere, dok je njegov prethodnik imao samo jednu.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Zadužili smo model Midnight crne boje koji dolazi sa 6,2-inčnim Quad HD+ Super AMOLED ekranom rezolucije 2.960x1.440 piksela (529 ppi), 64 GB interne memorije proširive pomoću microSD kartice do 400 GB, 6 GB RAM-a, baterijom od 3.500 mAh, operativnim sistemom Android Oreo 8.0 te Exynos 9810 octa-core procesorom (2,7 i 1,8 GHz). Za sigurnost korisnika se brine prilično brz senzor za otisak prsta smješten na stražnjoj strani ispod kamera, skener rožnjače te tehnologija za prepoznavanje lica. Uređaj je otporan na vodu i prašinu po standardu IP68, a ekran je zaštićen Gorilla Glass 5 staklom što je slučaj i sa stražnjom stranom, dok je okolo aluminijski ram. Pored stražnjih kamera je i senzor za mjerenje otkucaja srca. S9 Plus je kompatibilan i s Dex Padom koji ga pretvara u kompjuter, odnosno omogućava povezivanje s monitorom, tastaturom i mišem.

Upravo su kamere bile najveći adut Galaxyja S9 Plus kada je stigao na tržište, a predstavljene su pod sloganom "camera reinvented" (kamera je ponovo izmišljena) te su donijele nešto novo u svijet smartphonea. Nazad su dvije kamere od 12 megapiksela s promjenjivim otvorom blende na glavnoj kameri koji se kreće od f1.5 do f2.4. Glavna kamera je dobila objektiv od 26, a dodatna od 52 mm koji ima funkciju 2x optuičkog zuma. Ova kamera ima fiksnu blendu od f2.4. Međutim, glavna kamera posjeduje i optičku stabilizaciju slike te ima mogućnost snimanja videa u rezoluciji 4K pri 60 fps te ultraktratki video pri 960 fps. Ova kombinacija daje odlične fotografije koje posjeduju visok kvalitet čak i u uvjetima lošeg svjetla, tako da je prilično riješen problem blijedih i zrnastiih fotografija. Kvalitet fotografisanja i snimanja nam je omogućio da pri izvršavanju poslovnih obaveza ne koristimo profesionalni fotoaparat jer ga je S9 Plus u potpunosti zamijenio te nam olakšao posao, a primjere možete pogledati u galeriji.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Veliki hit je postala nova mogućnost nazvana AR Emoji, koja omogućava korisnicima da od vlastitog lika kreiraju "živi" emoji, odnosno svoj animirani lik koji izgleda i zvuči poput njih samih. Ova interesantna i baš svima zabavna funkcija je omogućena algoritmom baziranim na podacima mašinskog učenja, koji analizira 2D fotografiju osobe i prenosi više od 100 crta lica na 3D model, koji potom oponaša izraze lica stvarne osobe. Osim videa, AE Emoji omogućava kreiranje i AGIF fajlova koje korisnici mogu dijeliti putem aplikacija. Ovo smo često koristili, kako za vlastitu zabavu, tako i za čestitanje blagdana, rođendana, šale s prijateljima i slično. Popularan je i mod kamere autofocus koji omogućava zamućenu pozadinu, kao i poseban mod za fotografisanje hrane.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Što se tiče samog korištenja uređaja, njegove dimenzije koje iznose 158,1x73,8x8,5 mm, težina od 189 grama te "klizavo" kućište zahtijevaju privikavanje. Samsungovi flagshipi su napravljeni da traju, ali ukoliko ih želite sačuvati u savršenom stanju, preporučujemo maskice ili druga rješenja koja će ih zaštititi. Čak i izdržljivo Gorilla Glass 5 staklo će nekada popustiti pod utjecajima oštrih predmeta ili ozbiljnijih padova. Testni primjerak je prošao mnogo novinarskih ruku, a posljednica su nekoliko manjih, ali ipak primjetnih ogrebotina. To se posebno odnosi na crni aluminijski okvir na kojem oštećenja ostavljaju primjetan trag. Slikonska maskica će biti dovoljna da izbjegnete ove neugodnosti. Time ćete izbjeći i ostavljanje otisaka prstiju, barem na stražnjoj strani, zbog kojih djeluje da je uređaj prljav.

Quad HD+ Super AMOLED 6,2-inčni ekran je ispunio najviša očekivanja te je bio ugodan za korištenje, kako za svakodnevnu uobičajenu upotrebu, tako i za gledanje klipova, filmova i drugog multimedijalnog sadržaja. Nakon početka korištenja Galaxyja S9 Plus, tablet je uglavnom "odmarao". Nervozu je ponekad izazivao pri korištenju jednom rukom kada smo nehotično dodirivanjem zakrivljenog dijela ekrana otvarali bočni slide za brzi pristup odabranim aplikacijama.

Koliko god je dobar ekran, toliko su dobri i zvučnici koji su razvijeni u saradnji s kompanijom AKG. Ovi zvučnici pružaju jasan. čist zvuk visoke kvalitete, a ništa manje kvalitetne nisu ni AKG slušalice koje dolaze u pakovanju i koje se spajaju putem 3,5 mm utora. Putovanja su uz Galaxy S9 Plus bila ugodna jer je vrijeme brže prolazilo uz omiljene filmove, serije i muziku. Prije nego zaboravimo, sa zvukomo prilikom poziva i signalom također nije bilo nikakvih problema.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Onim koji su aktivni te izdvajaju vrijeme za vježbanje korisna će biti Samsung Health aplikacija koja se može koristiti za praćenje aktivnosti, broja koraka, trčanja, unosa hrane, spavanja, unosa vode i slično, a tu je i senzor za mjerenje otkucaja srca i stresa. Tokom vježbanja smo koristili Samsungove Level Pro slušalice koje se povezuju putem bluetootha, a koje su ostajale na mjestu tokom trčanja i vježbanja te su također ponudile visok kvalitet zvuka.

Nedavno smo preuzeli nadogradnju na Android 9 Pie nakon koje su se neki korisnici žalili na brže pražnjenje baterije, ali mi tu promjenu nismo primjetili, barem ne drastičnu. Baterija je bila trajna kao i od prvog dana. Nekih uočljivih softversih bugova nakon nadogradnje također nije bilo.

Pomenuta baterija od 3.500 mAh se pokazala odličnom, bez problema je uz neku prosječnu upotrebu uređaja trajala tokom cijelog dana, a u situacijama kad se smartphone koristio intenzivnije za fotografisanje i snimanje, posegnuli smo za punjačem. Ni to nije bio problem jer uređaj podržava brzo punjenje, kao i bežično punjenje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

S9 Plus je omogućio i uživanje u popularnim igrama kao što su PUBG Mobile i Fortnite, koje je naravno pokretao bez ikakvih problema i s maksimalnim detaljima.

Nekorišten Samsung Galaxy S9 Plus sa 64 GB interne memorije danas se može kupiti za nešto više od 1.000 KM uz garanciju, dok je na oglasnicima moguće pronaći korištene primjerke po nižim cijenama. Istina, Samsung ima nasljednike, ali s obzirom na cijenu prošlogodišnjeg flagshipa i njegove performanse, S9 Plus ne može biti pogrešan izbor.