Prikupljene iz okeana
34

Samsung Galaxy S22 će se proizvoditi korištenjem recikliranih ribarskih mreža

D. B.
Već je poznato kako će izgledati nadolazeći Samsungov smartphone Galaxy S22, no sada se pojavila nova zanimljiva informacija o njemu.

"Novi materijal" koji će se koristiti u procesu proizvodnje Samsungove serije Galaxy S22 je zapravo plastika reciklirana iz odbačenih ribarskih mreža. Iz Samsunga je najavljeno da će ponovo koristiti plastiku prikupljenu iz okeana i to za cijelu svoju ponudu uređaja. Prvi primjer su novi Galaxy uređaji koji će biti predstavljeni u srijedu 9. februara, međutim, još nije ponzato u kojoj mjeri će se plastika koristiti i nza koje komponente uređaja.

Prema zvaničnim podacima UN-a, oko 640.000 ribarskih mreža završi u okeanima svake godine. Iz Samsunga ističu da ove ribarske mreže predstavljau opasnost po morski život i koraljne grebene.

"Ove odbačene ribarske mreže remete delikatni balans naše okoline alarmantno brzo. Prikupljanje i iskorištavanje ovih mreža je prvi ključni korak u održavanju naših okeana čistim, kao i povratku očuvanja planete za našu zajedničku budućnost", poručili su iz Samsunga.

Ovo jeste mali korak, no Samsung bez sumnje ima veće planove.