|

Samo jedan klik je dovoljan da zavirite u svjetske muzeje

Samo jedan klik je dovoljan da zavirite u svjetske muzeje
0
S
Sarajevo-x.com
1.2.2011. u 19:00
4
komentara
0

dijeljenja
Samo jedan klik je dovoljan da zavirite u svjetske muzeje Foto: AFP
Ljubitelji umjetnosti od sada će samo jednim klikom moći šetati kroz neke od najznačajnijih svjetskih muzeja i galerija i to zahvaljujući Googleovom servisu Street View.
Oni koji cijene i vole umjetnost vjerovatno su često maštali o tome da posjete neke od najznačajnih muzeja i uživaju gledajući eksponate. Danas to i mogu.

Ne treba vam novac, pasoši i ne morate putovati. Sjednite u svoju omiljenu fotelju, upalite računar, konektujte se na internet i započnite pustolovinu. Istražite muzej moderne umjetnosti u New Yorku, Nacionalnu galeriju u Londonu, muzej Reina Sofija u Madridu i još nekoliko drugih, te pregledajte postavke.

U ovom projektu učestvuje 17 galerija iz devet zemalja svijeta. Za snimanje postavki korištena je oprema, odnosno kamere, koje se inače nalaze u Googleovim automobilima, kojima se snimaju detaljne fotografije ulica.

Fotografije iz galerija su vrhunskog kvaliteta i sadrže blizu sedam milijardi piksela. To znači da posjetioci galerije mogu vidjeti i najmanji detalj na eksponatima.

"Nadamo se da će svi ljudi, bez obzira na to gdje živjeli pristupiti i istraživati umjetnost", kazao je Googleov inžinjer Nelson Mattos, dodavši da je ovaj projekat korak naprijed prema demokratizaciji umjetnosti, prenosi AFP.

Da biste istražili muzeje i pogledali postavke klinknite ovdje.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...