{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sadržaj na Wikipediji prepravljala CIA

S
17.8.2007. u 19:42
0
0
Sadržaj na Wikipediji prepravljala CIA
0
Sadržaj na Wikipediji prepravljala CIA
Wikipedijin skener kojim je moguće otkriti ko mijenja sadržaj njihovih stranica pokazao je, kako tvrde čelnici, da je neko sa CIA-inih kompjutera unosio "podatke" o iranskom predsjedniku Ahmadinedžadu. Među "prepravljačima" osim agenata CIA-e, našli su se i uposlenici Vatikana te demokratska partija Sjedinjenih Država.
Prema izjavama čelnika iz Wikipedije, skener kojim se omogućava otkrivanje identiteta osoba koje mijenjaju sadržaj tekstova, pokazao je da mnoge "ozbiljne" organizacije i institucije koriste tu mogućnost, ali ne u pozitivne svrhe, prenosi BBC News.

Prema navodima, skener je otkrio da je neko iz CIA-inih ureda mijenjao sadržaj koji je govorio o iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu. Ispred odjeljka koji je govorio o planovima predsjednika, CIA-in agent je stavio uzvičnu rječicu "Ah!".

Skener je također pokazao da je osoba iz Vatikana mijenjala sadržaj o Gerryju Adamsu, lideru "Sinn Feina". Prema saznanjima, neko je sa kompjutera u vlasništvu Vatikana uklanjao linkove koji su sadržavali novinske članke o tome kako je Gerry Adams bio umješan u ubistvo.

Osim Vatikana i CIA-e, sadržaj je mijenjan sa kompjutera Demokratske partije i to u članku koji govori o Rushu Limbaugh, desničarskom voditelju talk showa.

Ostale promjene uključuje neke poznate ličnosti kao Oprah Winfrey ili političari kao što je bivši šef CIA-e Porter Goss.

CIA-in glasnogovornik nije odgovorio na pitanja da li je neko iz CIA-e mijenjao sadržaj o iranskom predsjedniku, ali je rekao da ne treba zaboraviti kako CIA radi u korist države.

Wikipedia je online enciklopedija koja dopušta svakome da dodaje ili mijenja sadržaj članaka. Ipak, skener koji otkriva identitet prepravljača potreban je kako bi se uvidjela i pratila dešavanja poput ovog. Skener također prepravlja gramatičke i pravopisne greške te uklanja materijal koji nije stavljen u skladu s pravilima.

Skener je uključen u Wikipediju kako ne bi došlo do sukoba interesa pa svako može pogledati zadnju adresu koja je mijenjala određeni članak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: