{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD pretvaraju lovce F-16 u dronove

26.9.2013. u 14:51
1
12
SAD pretvaraju lovce F-16 u dronove
1
SAD pretvaraju lovce F-16 u dronove
QF-16
Američke zračne snage prvi put su testirale borbene mlazne avione F-16 u bespilotnom letu, što je još jedan pokazatelj sve većeg oslanjanja američke vojske na bespilotne letjelice.
Robotski upravljan F-16 letio je 55 minuta, a poletio je iz baze na Floridi u okviru programa korištenja bespilotnih borbenih aviona, kao meta u treniranju pilota, saopćio je proizvođač aviona Boeing.

"Zaista je nevjerovatno vidjeti F-16 kako polijeće bez ikoga u kokpitu", izjavila je Michelle Shelhamer, koja je adaptirala avion za američku vojsku.

Avion je jedan od šest "penzionisanih" F-16, koji će se koristiti kao mete za borbene pilote na obuci.

"Napravljeni su kako bi bili oboreni. Radi se o pravom i realnom borbenom treningu, bez simulatora ili ičega sličnog", rekla je Shelhamer za AFP.

Tokom leta iznad floridske baze Tyndall Air Force, QF-16 je dostigao visinu od gotovo 12.200 metara i letio je nadzvučnom brzinom iznad jednog maha.

Avionom su sa zemlje upravljala dva testna pilota, a sve je prošlo bez ikakvih problema.

Ovo nije prvi put da su američke zračne snage adaptirale stari borbeni avion u drona, kako bi ga koristili za trening zračne borbe. Od 1997. godine Pentagon koristi više od 80 F-4 Phantoma pretvorenih u dronove.

"F-16 je ponudio bržu i realističniju metu nego stari i spori F-4", rekao Herman Bell, glasnogovornik baze Tyndall.

Dronovi F-16 bit će korišteni samo kao mete u treninzima pilota i neće biti dodani u rastuću flotu bespilotnih letjelica.

"Nemamo planova za korištenje ovih aviona u borbi. Ovo je samo još jedan korak u evoluciji našeg programa obuke, kako bismo osigurali da naši piloti ostanu najbolji na svijetu", rekao je glasnogovornik Randy Redman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: