{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD pretvaraju lovce F-16 u dronove

26.9.2013. u 14:51
1
12
SAD pretvaraju lovce F-16 u dronove
1
SAD pretvaraju lovce F-16 u dronove
QF-16
Američke zračne snage prvi put su testirale borbene mlazne avione F-16 u bespilotnom letu, što je još jedan pokazatelj sve većeg oslanjanja američke vojske na bespilotne letjelice.
Robotski upravljan F-16 letio je 55 minuta, a poletio je iz baze na Floridi u okviru programa korištenja bespilotnih borbenih aviona, kao meta u treniranju pilota, saopćio je proizvođač aviona Boeing.

"Zaista je nevjerovatno vidjeti F-16 kako polijeće bez ikoga u kokpitu", izjavila je Michelle Shelhamer, koja je adaptirala avion za američku vojsku.

Avion je jedan od šest "penzionisanih" F-16, koji će se koristiti kao mete za borbene pilote na obuci.

"Napravljeni su kako bi bili oboreni. Radi se o pravom i realnom borbenom treningu, bez simulatora ili ičega sličnog", rekla je Shelhamer za AFP.

Tokom leta iznad floridske baze Tyndall Air Force, QF-16 je dostigao visinu od gotovo 12.200 metara i letio je nadzvučnom brzinom iznad jednog maha.

Avionom su sa zemlje upravljala dva testna pilota, a sve je prošlo bez ikakvih problema.

Ovo nije prvi put da su američke zračne snage adaptirale stari borbeni avion u drona, kako bi ga koristili za trening zračne borbe. Od 1997. godine Pentagon koristi više od 80 F-4 Phantoma pretvorenih u dronove.

"F-16 je ponudio bržu i realističniju metu nego stari i spori F-4", rekao Herman Bell, glasnogovornik baze Tyndall.

Dronovi F-16 bit će korišteni samo kao mete u treninzima pilota i neće biti dodani u rastuću flotu bespilotnih letjelica.

"Nemamo planova za korištenje ovih aviona u borbi. Ovo je samo još jedan korak u evoluciji našeg programa obuke, kako bismo osigurali da naši piloti ostanu najbolji na svijetu", rekao je glasnogovornik Randy Redman.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: