Seksualni prijestupnici na netu
0

S MySpacea uklonjeno 90.000 korisnika

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko 90.000 seksualnih prijestupnika uklonjeno je sa društvenog websitea MySpace, izjavili su u utorak pravni djelatnici MySpacea, prenosi AP.

Broj korisnika koji su na svom profilu držali nedozvoljene seksualne sadržaje, te seksualno vrijeđali druge korisnike ove godine dostigao je broj od 90.000 korisnika što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine.

Tim državnih pravnih savjetnika iz Connecticuta i Sje.Karoline, Roy Cooper i Richard Blumenthal uložili su velike pravne napore da društevni websiteovi ako što su MySpace i Facebook budu sigurniji za korisnike kao što su djeca i tinejdžeri.

'Ovi websiteovi su puni predatora koji vrebaju na žrtve, a djeca su naravno najčešća meta. Oba društvena sitea trebaju veće mjere sigurnosti, te posebnu mjeru zabrane koja će onemogućiti starijima od 18 da surfaju po profilima maloljetnih osoba, što se naravno prvo treba regulisati kroz pouzdanu verifikaciju stvarne starosne dobi korisnika',stoji u izjavi advokata.

Glasnogovornik Facebooka, Barry Schnitt, rekao je da s obzirom na 150 miliona korisnika njihovog sitea, one rade vrlo naporno da uklone svaki trag seksualno nedozvoljenog dijaloga i ponašanja, te da još nije prijavljen niti jedan slučaj istoga na Facebooku.

'Tehnologija napreduje mnogo brže nego što zakon može djelovati. Internet je prepun mladih korisnika koji po cijele dane provode pred kompjuterom i oni moraju biti zaštićeni i upozoreni na opasnost od kontaktiranja sa ostalima korisnicima na društvenim siteovima i chatovima', dodaje Cooper.