Nakon neuspjele misije
3

Ruski satelit sagorio u atmosferi iznad SAD-a

D. B.
Ruski satelit Kosmos-2551, koji nije uspio doći do željene orbite, "pao" je na Zemlju i sagorio u njenoj atmosferi.

Dok su astronomi u SAD-u su posmatrali nebo i kišu meteora Orionida, stanovnici Michigana i susjednih država su svjedočili nešto drugačijem prizoru, a to je vatrena kugla koja je padala na Zemlju. U početku se vjerovalo da se radi o meteoru, no kasnije je potvrđeno da je riječ o ruskom satelitu koji je ušao u atmosferu.

Vatrene kugle na noćnom nebu je uzbudljivo gledati, a one nude važan uvid u porijeklo našeg Solarnog sistema. One praktično mogu pasti bilo gdje, pa se naučnici oslanjaju i na snimke koje "obični" ljudi snime tokom njihovog pada te kasnije koriste podatke kako bi ustanovili originalnu putanju. Također, traže se i ostaci tih objekata na tlu.

Prošle sedmice je u atmosferu ponovo ušao ruski satelit Kosmos-2551 te je osvijetlio nebo iznad SAD-a.

Pad satelita je nešto ranije najavio astronom Johathan McDowell, koji je rekao da je riječ o neuspjelom špijunskom satelitu koji nije došao do željene orbite nakon lansiranja 9. septembra.

Osim toga, on je prognozirao da će satelit težak 500 kg sagorjeti u atmosferi te da njegovi ostaci neće pasti na tlo. Satelit je bio na putanji iznad američkih država i istočnog dijela Kanade.

Svemirski programi su u razvoju pa će ovakvi incidenti vjerovatno biti učestaliji u budućnosti. Prošle godine je ruski satelit uočen iznad Australije prilikom pada.

Sve veći broj letjelica i svemirski otpad postaju problem. Prije nekoliko mjeseci je kineski satelit pogodio dio koji se nalazio u svemiru od 1996. godine.