Tehnologija
1

Ruski mobilni operateri obustavili prodaju iPhonea

Klix.ba
VimpelCom, jedan od vodećih mobilnih operatera u Rusiji, više neće prodavati Appleov iPhone, nakon što su takvu odluku donijeli i drugi operateri u Rusiji.

VimpelCom je okončao pregovore vezane za prodaju iPhonea nakon što američka kompanija nije htjela "omekšati" krute odredbe ugovora, a prodaju su ranije obustavili i ruski operateri MTS i Megafon.

Predstavnik MTS-a je rekao Reutersu kako je njihov ugovor o prodaji iPhonea završen sa septembrom 2012. godine te da nisu nabavljali najnoviji model, iPhone 5. Ipak, dodao je kako će i dalje prodavati starije modele koji su ostali u zalihama.

MTS, međutim, nastavlja prodaju Appleovog iPada, jer vidi veliki potencijal za takve proizvode u Rusiji, dodao je MTS-ov predstavnik.

Glasnogovornik Megafona izjavio je kako oni ne prodaju iPhone još od 2009. godine. Operatere pogađa činjenica da Rusija ne dozvoljava određene subvencije, zbog čega su telefoni preskupi za prosječnog kupca. Apple, koji ima 4,5 posto udjela na ruskom tržištu pametnih telefona, i dalje može prodavati u Rusiji kroz svoje preprodavačke trgovine i preko drugih trgovaca mobilnim telefonima.