Uskoro i novi pokušaj
13

Ruski lunarni program nastavit će se i nakon pada sonde Luna-25

B. H.
Foto: ISS
Foto: ISS
Uprkos nedavnom padu sonde Luna-25, Rusija planira nastaviti svoj lunarni program, saopćio je šef ruske svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov.

Luna-25 bila je dio ruskog lunarnog programa koji predviđa izgradnju vlastite svemirske stanice na Mjesecu do 2040. godine.

"Lunarni program ne bi trebao biti prekinut ni pod kojim okolnostima, to bi bila najgora odluka", rekao je Borisov ruskoj državnoj televiziji.

Prva ruska lunarna sonda u gotovo 50 godina srušila se na površinu Mjeseca prošlog vikenda. Borisov je objasnio da nije bilo moguće na vrijeme ugasiti motor koji je trebao ispraviti položaj sonde u orbiti Mjeseca za slijetanje planirano za ponedjeljak. Umjesto planirane 84 sekunde, radio je 127 sekundi.

"Nesreća se dogodila jer je motor radio 43 nepotrebne sekunde. Zbog toga se uređaj pomakao u otvorenu orbitu Mjeseca i potom se srušio na površinu ovog satelita Zemlje", rekao je Borisov.

Uzroke kvara ispitat će stručna komisija.

Borisov je izrazio nadu da će i druge planirane lunarne misije biti uspješne. Rad na njima treba ubrzati, tvrdi. Uprkos neuspjehu misije Luna-25, Rusija je najnovijim letom na Mjesec stekla važna saznanja.

Roscosmos je već najavio daljnje bespilotne misije Luna-26 do 2027., Luna-27 do 2028. i Luna-28 do 2030. Rusija u srijedu želi lansirati svemirski teretni brod Progress do Međunarodne svemirske stanice ISS.