Mnoštvo mogućnosti
13

Ruska kompanija proizvodi humanoidne robote koji mogu izgledati kao vlasnici

D. B.
Ruska kompanija Promobot je počela proizvoditi humanoidne robote koji mogu izgledati poput svojih vlasnika.

Promobot je svoje robote nazvao Android Robo-C te tvrdi da oni mogu zamijeniti ljude na radnom mjestu i u njihovom domu. Robot navodno može odgovarati na pitanja u prodavnicama i muzejima, obavljati ulogu administratora ili uposlenika te pozdravljati posjetitelje i komunicirati s njima. Navedeno je da baterija traje osam sati, nakon čega ju je potrebno napuniti.

"Ovo je prvi humanoidni android na svijetu koji ne samo da oponaša ljudski izgled, nego se može integrisati u poslovne procese. Već smo kreirali jedan prototip, a sada imamo serijsku proizvodnju", rekao je suosnivač kompanije Promobot i direktor za razvoj Oleg Kivokurtsev.

U domaćinstvu robot može služiti kao "dekoracija", a može razgovarati s vlasnikom i ličiti na bilo koga. Može i pričati zahvaljujući 100.000 modula za govor u AI sistemu, a sposoban je i za više od 600 facijalnih ekspresija.

Kompanija planira proizvoditi 10 robota mjesečno, a njihova cijena još uvijek nije poznata.

Promobot je u Rusiji u prošlosti desetine drugih robota koji mogu pričati, a prisutni su u čak 35 zemalja gdje obavljaju svoje funkcije kao administratori, promotori, konsultanti, vodiči ili kao pomoćnici ljudima. Kompanija do 2024. godine u evropskim zemljama planira prodati 1.000 novih robota.