U fazi razvoja
6

Ruska borbena oprema Sotnik će omogućiti kontrolu roja mikro dronova

D. B.
Rusi namjeravaju integrisati mogućnost kontrole malih rojeva dronova i egzoskelet u novu generaciju opreme za vojnike.

Oprema će omogućiti povećanje mogućnosti svakog vojnika, od boljeg pregleda situacije i okruženja pa do poboljšanja borbenih performansi i efikasnosti, a u konačnici će se smanjiti rizik na bojnom polju.

"Jedan od projekata koji su u fazi razvoja jeste zahtjev komande kopnenih snaga. Cilj je kreirati novu generaciju borbene opreme koja će povećati mogućnosti vojnika. Radi se o borbenim i specijalnim egzoskeletima, integraciji borbenih i pomoćnih robota, kao i malih dronova za izviđanje i napad", izjavio je ruski general Oleg Salyukov.

Oprema nove generacije je nazvana Sotnik, a razvija je institut TasNIItochMash. Oprema će omogućiti kontrolu roja mikrodronova povezanih s taktičkim automatiziranim sistemom komande. Nova oprema će zamijeniti opremu Ratnik, a razvijat će se do 2023. godine. Bit će lakša od pretodne, a snimci malih dronova će se prikazivati na viziru kacige svakog vojnika ili na zaštitnim naočalama. Također, prikazivat će se i naređenja te mape terena.

Dio opreme Sotnik će biti i čizme otporne na mine, specijalno termalno odijelo koje čini vojnika nevidljivim za infracrvene senzore, kao i od antiradarskog odijela.

Odijelo će biti napravljeno od hromogenog elektroaktivnog materijala koji će omogućiti mijenjanje boja i "stapanje" s okolinom, ovisno o terenu.