{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija neće zamijeniti svoju raketu Proton prije 2024. godine

Klix.ba
20.8.2018. u 11:53
1
3
Rusija neće zamijeniti svoju raketu Proton prije 2024. godine
1
Rusija neće zamijeniti svoju raketu Proton prije 2024. godine
Foto: EPA-EFE
Rusija koristi verzije svoje Proton rakete za svemirski program od 1965. godine, a dizajn pokazuje svoju zastarjelost. Međutim, nasljednik Protona neće stići do 2024. godine.
Postoji nekoliko razloga zbog kojih se Proton smatra zastarjelim, a to je je i činjenica da se tokom svakog lansiranja napravi "ekološki nered" jer ova raketa koristi toksične hemikalije, dok su novije rakete prešle na "čišća" goriva.

Rusija će morati koristiti zastarjelu tehnologiju još nekoliko godina, jer je predsjednik vijeća Korporacije Rostec Yuri Koptev kazao da Angara, odgađani nasljednik Protona, neće stići prije 2024. godine. Koptev nije objasnio zašto je potreban tako dug vremenski period, ali je dodao da će troškovi za Angaru biti manji zbog poboljšanja koja su načinjena.

Prvi planovi za Angaru su materijalizovani još 1992. godine, no Protonov uspjeh izvan ruskih granica je uzrokovao usporavanje razvoja motora. Prvi testni let je bio neuspješan 2009. godine, a prvi uspješni testovi nisu zabilježeni sve do 2014. godine.

Međutim, kad Angara zamijeni Proton, Kazahstan će biti zadovoljniji. Ova zemlja je kritikovala Rusiju zbog korištenja opasne rakete u svemirskom postrojenju Baikonur. Angara koristi "čišće" gorivo koje ima mnogo manje štetan utjecaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: