'Povratak u svemir'
0

Rusi šalju majmune na Mars

Sarajevo-x.com
Ruski naučnici planiraju poslati majmune u misiju na Crvenu planetu, objavio je Daily Telegraph.

Iako će o majmunima tokom misije u svemir brinuti roboti izjava ruskih naučnika da žele poslati životinje na Mars mogla bi izazvati velike proteste grupa koje brinu o zaštiti životinja.

Inače, Rusi su majmune u orbitu prvi put poslali još 1983. godine.

"Planiramo da se vratimo u svemir“, kazao je Zurab Mikvabia direktor Instituta za eksperimentalnu patologiju i terapiju u Georgiji.

Institut vodi preliminarne razgovore sa Ruskom kosmonautskom akademijom u vezi pripremanja majmuna za simuliranu misiju na Mars, koja je polazna osnova za slanje majmuna na Crvenu planetu.

"Najprije smo planirali na Mars poslati astronaute i zbog toga je prije godinu dana i pokrenut program simultane misije, međutim s obzirom na dužinu leta i kozmiče zrake za koje nemamo adekvatnu zaštitu složili smo se da na Mars šaljemo majmune umjesto ljudi“, kazao je Mikvabia.

Putovanje na Mars prema izjavama Evropske Svemirske agencije traje 520 dana, odnosno godinu ipo.

Ruski naučnici sada najprije planiraju izvoditi eksperimentalnu simultanu misiju na Mars sa majmunima, a zatim i poslati životinje na Crveni Planet u pratnji s robotima.

"Roboti će hraniti majmune i čistiti za njima. Naš zadatak sada je da naučimo majmune da sarađuju s robotima", istakao je Mikvabia.