Napadi i u virtuelnom svijetu
0

Rusi ruše gruzijske web stranice

Sarajevo-x.com
Ruski hackeri nastavljaju napade na gruzijske web stranice, uključujući i one koje se nalaze u SAD-u, objavljeno je u utorak kad je i sam ruski predsjednik Dmitri Medvedev naredio zaustavljanje vojnih napada u Gruziji.

Tom Burling iz kompanije Tulip Systems Inc. koja se bavi web hostingom izjavio je da je i web stranica gruzijskog predsjednika Saakašvilija bila stalna meta napada hackera.

"Naši ljudi bukvalno nemaju mira," kaže Burling, a Tulip uspijeva blokirati većinu ovih sadržaja. Stranica je prethodnih dana povremeno bila nepristupačna, a ovi napadi prijavljeni su i FBI-u.

Ruski hackeri uspjeli su srušiti nekoliko stranica gruzijske vlade i siteove medija.

Kompanija Shadowserver Foundation iz SAD-a koja bilježi napade hackera primijetila je da ovi napadi na gruzijske stranice usporavaju njihov rad ili ih ruše. Neki od napada upućeni su i na ruske web stranice, ali i onu Garyja Kasparova, slavnog ruskog šahiste i političkog aktiviste.

U nedjelju su, javlja Associated Press, hackeri preuzeli komandu nad stranicom gruzijskog parlamenta na koju su postavili paralele između Mikhalea Saakašvilija i Adolfa Hitlera.