Zbog napada na Ukrajinu
38

Rusi ostali bez isporuka konzole PlayStation i pristupa PlayStation Storeu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sony Interactive Entertainment, Sonyjev ogranak koji je zadužen za konzolu PlayStation, obustavio je sve isporuke hardvera i softvera Rusiji zbog napada ove zemlje na Rusiju.

"SIE se pridružio globalnoj zajednici u pozivu na mir u Ukrajini. Prekinuli smo sve isporuke hardvera i softvera, lansiranje igre Gran Turismo 7 te sve operacije PlayStation Storea u Rusiji", izjavio je glasnogovornik SIE Joe Taraborrelli za The Verge.

On je dodao da će Sony donirati 2 miliona dolara UN-u i nevladinoj organizaciji Save the Children kako bi se pomoglo Ukrajincima.

Kompanija Bungie, koja je u procesu prelaska u Sonyjevo vlasništvo, radi na prekidanju cjelokupne prodaje i distribucije igre Destiny 2 u Rusiji i Bjelarusiji. Gameri u ovim zemljama mogu pristupiti već kupljenom sadržaju ili preuzeti besplatnu verziju, ali nova kupovina je onemogućena. Također, dostupan je besplatni amblem kojim gameri mogu iskazati podršku Ukrajini.

SIE tako slijedi poteze kompanija među kojima su Activision Blizzard, Epic Games, EA, CD Projekt Red, Ubisoft i Take-Two, koje su obustavile poslovanje u Rusiji. Kreator konzole Xbox, kompanija Microsoft, također je prekinula prodaju svojih proizvoda i usluga u pomenutoj zemlji.

Nintendo je svoj ruski eShop postavio u "maintenance mod" jer se ne primaju rublje, a odgođen je i dolazak igre Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp koja je planirana za 8. april.