Važna misija
0

Rover Perseverance se priprema za bušenje stijena na Marsu

D. B.
Američka svemirska agencija NASA priprema svoj rover Perseverance za prvo bušenje stijena na Marsu.

Nakon što rover obavi bušenje, jezgro stijene veličine prsta bit će smješteno u zatvorenu cijev, koja će u budućnosti biti transportovana na Zemlju. Naučnici tvrde da su uzorci stijena, odnosno proučavanje materijala na površini Marsa, najbolja šansa da se ustanovi da li je na Crvenoj planeti ikada bilo života.

Perseverance je sletio na Mars u februaru te se nalazi u krateru Jezero površine 45 kilometara. Satelitske fotografije ukazuju na to da je u krateru nekada bilo jezero, koje je punila rijeka. Kao takav, ovaj krater je ozbiljan kandidat za očuvanje prahistorijskog života, odnosno mikrobskih organizama, ako su uopće ikada postojali.

NASA-in rover je dosad na površini Marsa prešao oko jedan kilometar južno od mjesta na koje je sletio prije pet mjeseci. Sada se nalazi na lokaciji Paver Stones ili Fractured Rough gdje će obaviti bušenje stijena. Ovo mjesto se smatra bazom, odnosno dnom kratera Jezero.

Cilj naučnika je da se ustanovi da li su stijene sedimentnog ili vulkanskog porijekla. Obje vrste su zanimljive, ali se datiranje vulkanskih stijena može obaviti s veoma visokom preciznošću u laboratoriju.

Instrumenti rovera na robotskoj ruci će odrediti hemijsku kompoziciju, mineralogiju i teksturu stijene, a u augustu bušenjem biti uzeto jezgro. Rover će tokom svoje misije prikupiti oko 40 uzoraka i staviti ih u cjevčice.