Jedna kobna greška
48

Roskosmos objasnio zašto se svemirska letjelica Luna-25 srušila na Mjesec

I. M.
Prva fotografija stanice Luna-25 napravljena 16. augusta 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Prva fotografija stanice Luna-25 napravljena 16. augusta 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Generalni direktor "Roskosmosa" Jurij Borisov objasnio je da je automatska svemirska stanica "Luna-25" pala jer joj se motor nije na vrijeme ugasio. Rekao je to u intervjuu za TV kanal "Rusija 24".

"Prije podešavanja, uređaj se preorijentisao i u 14:10 (po moskovskom vremenu 19. augusta) su se uključili motori, koji su trebali da isprave i stave uređaj u orbitu prije slijetanja. Nažalost, do gašenja motora nije došlo normalno, već prema privremenom isključenju", rekao je Borisov.

Prema njegovim riječima, umjesto planiranih 84 sekunde, motor je radio 127 sekundi, nakon čega se uređaj "prebacio u otvorenu lunarnu orbitu" i srušio se na površinu Mjeseca. Razlozge zbog kojih motor nije prestao da radi na vrijeme istražuje posebna komisija.

Borisov je naveo da još jedan razlog za neuspjeh misije Luna-25 jeste pauza od skoro 50 godina nakon lansiranja sovjetske misije Luna-24.

Šef Roskosmosa smatra da Rusija "ni pod kojim okolnostima" ne bi trebalo da prekida lunarni program, a učešće zemlje u "lunarnoj trci" nije "samo prestiž zemlje ili postizanje nekih geopolitičkih ciljeva", već "osiguranje odbrambenih sposobnosti i postizanje tehnološkog suvereniteta".

Unatoč činjenici da je glavni cilj misije Luna-25 bio meko slijetanje i istraživanje na Južnom polu Mjeseca završio neuspjehom, Rusija je stekla "neprocjenjivo iskustvo u letenju na Mjesec, lansirajući svemirski brod u orbitu i provođenje niza naučnih eksperimenata", rekao je.

"Nadam se da će buduće misije Luna-26, Luna-27 i Luna-28 već biti uspješne. Vjerujem da ćemo forsiranjem misija Luna-26 i Luna-27 definitivno nadoknaditi rezultate, koje zbog nesreće nismo dobili tokom realizacije misije Luna-25", dodao je.