U zraku proveo 15 minuta
41

Rolls-Royceov električni avion obavio prvi testni let

D. B.
Potpuno električni avion kompanije Rolls-Royce obavio je svoj prvi testni let.

Avion nazvan "Spirit of Innovation" je u letu proveo 15 minuta te tako obilježio "početak faze intenzivnog testiranja u kojoj će se prikupljati vrijedni podaci o performansama električnog sistema i pogona aviona".

Radi se o jednosjedu koji posjeduje "najgušće pakovanje baterije koje je ikada sastavljeno za avion". Avion koristi bateriju od 6.000 ćelija, a pogon koji čine tri motora trenutno isporučuje 400 kW, odnosno više od 536 KS. Maksimalna brzina aviona je nešto veća od 480 km/h.

Testni let je obavljen godinu dana nakon prvobitnog plana, a Rolls-Royce trenutno razvija i leteći taksi zajedno s kompanijom Tecnam s ciljem plasiranja na tržište "potpuno električne letjelice". Rolls-Royce je prethodno sarađivao s kompanijama Siemens i Airbus na drugačijem konceptu električnog aviona.

Kompanije već godinama istražuju mogućnosti električnih aviona jer putnički i teretni avioni povećavaju količinu stakleničkih gasova.

Problem je uvijek težina, jer je i Fordov potpuno električnih pickup Lightning teži više od 816 kg u odnosu na primjerak sa konvencionalnim pogonom. Ako se ta težina doda Cessni 206 Turbo Stationair, onda se njena nosivost premašuje za 227 kg bez ukrcavanja pilota i putnika, tako da ne bi mogla ni poletjeti.

Ipak, cilj projekta da svi putnički avioni vremenom budu električni.